A început distrugerea armelor chimice în Siria

Distrugeri în cartierul Bab Amro din Homs, 2 mai 2012
Distrugeri în cartierul Bab Amro din Homs, 2 mai 2012 (Joseph Eid/AFP/GettyImages)

Experţii internaţionali au început să distrugă arsenalul neconvenţional al Damascului şi unele instalaţii pentru producerea unor astfel de arme, au declarat surse ale misiunii internaţionale. Între timp, preşedintele Assad a recunoscut că a făcut greşeli, dar, din nou a negat că ar fi folosit armele chimice împotriva propriului său popor. Acesta acuză Occidentul: "Crede mai mult în Al-Qaeda decât în mine".

Intervievat de revista germană Der Spiegel, Bashar al Assad a convenit că "au existat greşeli personale făcute de către persoane fizice". "Noi toţi facem greşeli. Chiar şi preşedinţii. Şi nimeni nu poate fi absolvit reproşând altora o vină de 100 %", a afirmat el.

Liderul de la Damasc a recunoscut, de asemenea, existenţa unor "zone gri" în războiul civil de 30 de luni care a marcat ţara sa cu cel puţin 100 de mii de decese. Preşedintele sirian spune că este gata să organizeze alegeri înainte de sfârşitul mandatului său, în august 2014, dar nu dezvăluie dacă va candida: "Pentru moment nu vreau să spun nimic, voi candida doar dacă am sprijinul poporului meu".

Al Assad se declară sceptic cu privire la negocierile cu insurgenţii. "Cu miliţia? Nu, în opinia mea, opoziţia nu este o armată", spune el.

Între timp, experţii misiunii internaţionale au început să distrugă arsenalul chimic sirian şi unele instalaţii pentru construirea de arme, a declarat un oficial ONU sub anonimat, fără a confirma însă ce anume este distrus în mod specific. Cu toate acestea, el a subliniat că "astăzi" (n.r. duminică) vor fi scoase din folosinţă o serie de arme chimice şi unele echipamente pentru producţia acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe