Siria: Forţa aeriană turcă a bombardat kurzii susţinuţi de SUA
alte articole
Într-o escaladare accentuată a campaniei militare a Turciei împotriva luptătorilor kurzi YPG din Siria, care sunt susţinuţi de Statele Unite, avioane de luptă turceşti au lansat rachete şi au efectuat bombardamente masive asupra unor ţinte kurde din Afrin, a precizat postul de televiziune NTV.
“Forţele Armate Turceşti au început operaţiuni aeriene”, a afirmat premierul Binali Yildirim la un congres al partidului AKP desfăşurat sâmbătă, fiind citat de ziarul Hürriyet. Yildirim a precizat că 8 avioane de luptă F-16 au fost implicate în operaţiuni, ceea ce este ironic dacă luăm în considerare faptul că Turcia foloseşte avioane de luptă de producţie americană pentru a bombarda o organizaţie militară susţinută de SUA şi care a primit arme de producţie americană.
Yildirim a adăugat că forţele armate ale ţării au lansat ofensiva aeriană pentru a elimina PYD şi PKK şi structuri ale Statului Islamic din Afrin.
Au existat rapoarte contradictorii dacă avioanele de luptă turceşti au folosit spaţiul aerian sirian pentru desfăşurarea campaniei de bombardamente.
Statul Major al armatei turce a anunţat în mod oficial lansarea operaţiunii militare, numind-o Operaţiunea Ramură de Măslin, potrivit unei declaraţii citate de publicaţia turcă Sol.
Jurnalişti de la AP aflaţi la graniţa turcă au susţinut că au văzut cel puţin cinci avioane îndreptându-se spre Afrin. De asemenea, a fost observat şi un convoi de autobuze - despre care se crede că transportă luptători din opoziţia siriană - şi camioane pe care erau montate mitraliere.
În plus, Reuters a susţinut că Forţele Democratice Siriene (FDS), care sunt susţinute de SUA, au acuzat Turcia că foloseşte bombardamentele transfrontaliere ca un pretext fals pentru a lansa o ofensivă în Siria. FDS – o alianţă de miliţii kurde şi arabe ce luptă împotriva Statului Islamic – a adăugat că nu are nicio alternativă decât să se apere dacă este atacată. Alianţa controlează zone în estul şi nordul Siriei.
Atacul aerian are loc după ce, luni, Erdogan a promis că va strangula din faşă o nouă forţă de securitate la frontiera turco-siriană formată din 30.000 de luptători, majoritatea fiind luptători kurzi. Noua forţă este susţinută de SUA.
Comentând ofensiva, Ministerul rus de Externe a afirmat că Moscova “monitorizează cu atenţie” operaţiunea militară a turcilor, invocând temeri legate de recentele evoluţii ale evenimentelor în zonă. În declaraţie, ministerul a cerut tuturor părţilor implicate în conflictul sirian să “dea dovadă de cumpătare reciprocă”.
Declaraţia ruşilor a fost făcută la scurt timp după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat sâmbătă că Ankara a început operaţiunea împotriva forţelor kurde din Afrin. Erdogan a adăugat că operaţiunea va fi “urmată de Manbij”, făcând referire la un oraş controlat de kurzi în nordul Siriei.