Relaţia SUA-Turcia, faza pe avertizări: Trump îi cere lui Erdogan să nu "rişte un conflict" cu forţele americane din Siria

Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)
Andrei Popescu
25.01.2018

Preşedintele american Donald Trump l-a avertizat pe omologul său turc, să evite orice măsură care ar duce la un conflict între cele două ţări.

Conform unui transcript al convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi preşedinţi, Trump i-a cerut lui Erdogan sa "de-escalează, să limiteze acţiunile militare, astfel încât să evite pierderea de vieţi civile şi creşterea numărului de refugiaţi".

“El a cerut Turciei să manifeste precauţie şi să evite orice măsură care ar putea genera un conflict între forţele turceşti şi americane " a mai adăugat Casa Albă.

În ceea ce-l priveşte, Erdogan a subliniat că forţele turceşti din Siria au scopul de a "elimina forţele teroriste şi de a proteja securitatea naţională a Turciei".

Ankara a început operaţiunea sarcastic numită "Ramura de măslin", lansând atacuri aeriene şi la sol în regiunea Afrin, pentru a înfrânge forţe kurde aparţinând grupării YPG (Armata de Protecţia a Poporului Kurd) - pe care Ankara le consideră o organizaţie teroristă, ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Preşedintele american a condamnat retorica Turciei care învinuieşte SUA de sponsorizarea terorismului.

“Trump şi-a mai exprimat îngrijorarea cu privire la propaganda distructivă şi falsă promovată de Turcia, şi despre faptul că Ankara a arestat cetăţeni americani şi angajaţi locali, sub motivul stării de urgenţă sub care încă se află Turcia" a mai declarat Casa Albă.

Operaţiunea din Afrin este a doua intervenţie militară a Turciei în Siria de la declanşarea războiului civil din 2011.

Relaţiile dintre SUA şi Turcia, aliaţi NATO, au suferit o lovitură dramatică după iulie 2016, când a avut loc un puci menit să-l debarce de la putere pe preşedintele Recep Erdogan.

Deşi Ankara nu a acuzat oficial SUA, unii miniştri turci de rang inferior au făcut declaraţii pe Facebook în care învinuiau direct generali americani prezenţi în Turcia.

Versiunea oficială a regimului de la Ankara este că pentru puci ar fi responsabil un cleric turc - Fehtullah Gulen - autoexilat de mai mulţi ani în SUA. Erdogan a cerut în repetate rânduri extrădarea clericului, însă SUA refuză, motivând că nu vede vreo legătură între Gulen şi puciul din Turcia.

În urma puciului, Erdogan a început o vânătoare de vrăjitoare în Turcia, arestând sau concediind sute de mii de persoane din cadrul armatei, poliţiei şi sistemului de Justiţie, învinuiţi că au participat direct la puci, sau că fac parte din reţeaua de suporteri ai lui Fehtullah Gulen .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor