Proliferare: Qatar duce tratative cu Rusia pentru a cumpăra sistemul S-400

Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400
Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 (Getty Images)

Qatarul, care a fost împinsă către zona de influenţă a iranului în urma unei blocade iniţiate de Arabia Saudită, duce acum tratative cu Rusia pentru a achiziţiona sistemul defensiv de rachete S-400, conform unei declaraţii a ambasadorului Moscovei la Doha.

“convorbirile pe acest subiect sunt în stadiu avansat” a declarat Fahad bin Mohammed al-Attiyah într-un interviu pentru TASS joi..

Diplomatul a subliniat că Doha negociază de asemenea achiziţionarea de tehnică militară pentru trupele de infanterie.

Qatarul, cunoscut pentru poziţia sa de mijlocitor între ţările Golfului, a devenit brusc ţinta unor presiuni din partea unei coaliţii de state arabe, prezidată de Arabia Saudită.

Evoluţia a determinat apropierea Qatarului de Iran, care şi-a cimentat astfel statura printre ţările arabe.

Tot mai multe ţări din Orientul Mijlociu achiziţionează sistemul defensiv de rachete S-400 - extrem de performant, pentru care SUA nu are un echivalent, cel puţin nu oficial.

Moscova oferă sistemul cu largheţe ţărilor din Orient. Siria a achiziţionat un asemenea sistem, Turcia a semnat şi ea acordul în acest sens, dar şi Arabia Saudită a semnat şi ea după ce Egiptul a semnalat intenţia de a cumpărat şi ea sistemul.

S-400 permite folosirea a patru tipuri de rachete: seria 40N6E - de rază foarte lungă, 48N6 - de rază lungă, 250km, 9M96e2 (120km) şi de rază scurtă 9m9e6 (90km).

Prin comparaţie, sistemele Patriot americane nu poartă decât rachete interceptoare cu o rază de 96km.

Conform experţilor, S-400 are radare opţionale care sunt capabile să intercepteze avioane din clasa Stealth, de tip F-22 şi F-35.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe