Ankara cere din nou o intervenţie a NATO în Libia: Haftar trebuie oprit

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)

Turcia a emis o condamnare puternică a liderului Armatei Naţionale Libiene (LNA), mareşalul Khalifa Haftar, acuzându-l că a intensificat atacurile asupra civililor.

Libia este prinsă într-un război civil de proporţii între guvernul recunoscut internaţional din Tripoli şi trupele loiale mareşalului Haftar, cu baza în Benghazi. Regimul din Tripoli este susţinu de Turcia, inclusiv militar, care a semnat acorduri legate de coridoare maritime în Mediterana.

Pe de altă parte, Haftar este susţinut de Rusia şi forţe din Orientul Mijlociu. Trupele loiale lui Haftar duc de mai multe luni o ofensivă militară pentru a captura capitala libiană Tripoli.

Declaraţia a solicitat NATO să intervină pentru a opri Armata Naţională Libiană şi susţinătorii acesteia, în special Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Franţa.

"Haftar şi susţinătorii săi au devenit mai agresivi prin lansarea de atacuri care vizează civili", a afirmat comunicatul emis de Ministerul turc de Externe, considerând că evoluţia ar fi similară cu ceea ce ministerul turc a descris a fi "agresiunea regimului sirian împotriva poporului său".

Ministerul turc a subliniat că „singura soluţie din Libia este cea politică şi că aceasta încearcă să ajungă la încetarea focului”.

„În următoarea etapă, Haftar trebuie oprit”, au subliniat autorităţile turce. „Cei care îl susţin trebuie opriţi. NATO ar trebui să joace un rol important în această privinţă. ”

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că „Egiptul şi Emiratele Unite, împreună cu Franţa, îl sprijină clar pe Haftar”, adăugând că „ostilitatea franceză faţă de Turcia a crescut după operaţiunea Primăvara Păcii în nordul Siriei”, care a fost lansată pe 9 octombrie 2019 împotriva forţelor kurde, pe care Ankara le consideră teroriste.

Operaţiunea a fost un dezastru umanitar, generând sute de mii de refugiaţi şi atrăgând critici internaţionale care au acuzat Turcia de crime de război.

Turcia este cel mai mare susţinător extern al Guvernului libian de Uniune Naţională de la Tripoli, entitate politică recunoscută de Organizaţia Naţiunilor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe