Parlamentarii libieni cer întreruperea relaţiilor cu Turcia
alte articole
Parlamentari libieni au votat sâmbătă pentru întreruperea relaţiilor diplomatice cu Turcia din cauza acordurilor sale controversate cu guvernul recunoscut de ONU, care este contestat în ţara nord-africană.
În cadrul unei reuniuni de urgenţă din oraşul Benghazi, parlamentul a cerut comunităţii internaţionale să retragă recunoaşterea Guvernului de Uniune Naţionala (GNA) pe care parlamentarii îl acuză de „înaltă trădare” din cauza acordurilor maritime şi militare pe care le-a semnat cu Ankara în noiembrie, netezind calea pentru o intervenţie militară turcă în Libia.
Purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Abdallah Bleheq, a declarat că parlamentarii au votat "în unanimitate" întreruperea relaţiilor, afirmând că acordurile semnate de guvernul libian cu Turcia amintesc de "întoarcerea colonialismului".
Parlamentul, care a fost ales în 2014 şi s-a refugiat în estul Libiei, a fost slăbit de diviziunile din cadrul său şi de plecarea a aproximativ 40 de membri către Tripoli, capitala controlată de GNA.
Şedinţa de sâmbătă nu a obţinut cvorumul necesar, potrivit unor publicaţii ale GNA, dar nu a existat o verificare independentă a numărului parlamentarilor care au luat parte la şedinţă.
Parlamentul este aliat al generalului libian Khalifa Haftar, care se află în război cu GNA, este condus de Fayez al-Sarraj.
Parlamentarii turci au aprobat joi, desfăşurări de trupe în sprijinul GNA, care ţine piept unei ofensive lansate de Haftar împotriva capitalei Tripoli de la începutul lunii aprilie.
Potrivit ministrului de Interne, Fathi Bachagha, acordurile cu Turcia au fost încheiate „legal şi deschis”, spre deosebire de acordurile dintre forţele Haftar şi susţinătorii săi străini.
Arabia Saudită, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite, care au legături tensionate sau limitate cu Turcia, îl susţin Haftar.
Trimisul Libiei la ONU, Ghassan Salame, a declarat că mercenarii ruşi, care se presupune că fac parte din Grupul Wagner, operează pe teren din partea generalului Haftar şi a acuzat mai multe ţări că au încălcat un embargo asupra armelor ONU asupra Libiei.
Libia a fost cufundată în haos după răsturnarea şi uciderea dictatorului Moamer Gaddafi, în timpul unei răscoale susţinute de NATO în 2011. De atunci Libia este împărţită între GNA şi parlamentul, rival, cu sediul în estul ţării, în oraşul Benghazi.