Pentagonul publică imagini cu avioane ruseşti implicate în luptele din Libia. Grupul Wagner implicat şi el

Avioane ruseşti în Libia (Pentagon / Visual Distribution Information Service)
A.P.
27.05.2020

Rolul militar oficial crescând al Turciei în Libia de a acorda sprijin Guvernului de Uniune Naţională de la Tripoli (GNA) a fost documentat demult. Însă rolul Rusiei în sprijinirea generalului Kalifa Haftar, care contestă guvernul de la Tripoli, este mai puţin cunoscut.

În ultimele luni, apar tot mai multe rapoarte care afirmă că mercenarii companiei ruse Wagner Group luptă de partea armatei generalului Haftar, cu sediul în Benghazi.

Rapoartele iniţiale, potrivit cărora Rusia a transferat recent mai mulţi luptători, împreună cu avioane Mig-29 şi Su-24 au fost confirmate, Pentagonul publicând o serie de fotografii care arată luptători ruşi în teatrele de operaţiuni din Libia.

Bloomberg a raportat în urmă cu o săptămână că cel puţin „şase avioane Mig-29 şi două avioane Su-24 escortate de două Su-35 ale forţelor aeriene ruseşti” au ajuns în Libia.

Se credea că aeronavele au fost desfăşurate de la baza aeriană a armatei ruse de la Hmeimim în Siria, unde, potrivit Armatei Naţionale Libiene a lui Haftar (LNA), vor fi folosite împotriva ţintelor turceşti "în toate oraşele ocupate".

Evoluţia subliniază din nou faptul că războiul civil din Libia a devenit un alt conflict internaţional de tip proxy internaţional în Orientul Mijlociu - aşa cum sunt cel din Yemen, între Arabia Saudită şi Iran, şi cel din Siria, unde au fost implicate Rusia, Turcia, Iran, SUA etc.

Momentul lansării de către Pentagon a seriei de fotografii este deosebit de interesant, având în vedere convorbirea telefonică din weekend a preşedintelui Trump cu Erdogan, în care preşedintele american a criticat „imixtiunea străină în Libia”, deşi nu era clar dacă declaraţia era orientată către Erdogan, având în vedere implicarea militară profundă a Turciei, sau se referea la rolul mai mare al Moscovei în asistarea generalului Haftar.

"Preşedintele Trump a reiterat îngrijorarea pentru agravarea imixtiunilor externe în Libia şi necesitatea unei reduceri rapide a tensiunilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, într-un comunicat referitor la convorbirea telefonică.

Un comunicat de presă al Comandamentului Africii al SUA a susţinut că avioanele ruse au intrat în ţară pentru a sprijini forţele Grupului Wagner pe teren, după ce „fuseseră vopsite pentru a camufla originea rusă”, se arată în declaraţie.

"Rusia încearcă în mod clar să încline balanţa luptelor în favoarea sa în Libia. La fel cum i-am văzut făcând în Siria, ei îşi extind amprenta militară în Africa folosind grupuri mercenare susţinute de guvern precum grupul Wagner", a declarat comandantul AFRICOM, generalul armatei, Stephen Townsend.

"De prea mult timp Rusia a negat întreaga sa implicare în conflictul libian. Ei bine, nu neagă acum. Am privit cum Rusia a folosit avioane de generaţia a patra în Libia la fiecare pas", a spus gen. Townsend.

„Nici LNA, nici companiile militare private nu pot înarma, opera şi menţine aceşti luptători fără sprijinul statului - sprijin pe care îl primesc din Rusia”.

"Rusia a angajat Grupul Wagner, sponsorizat de stat, în Libia, pentru a-şi ascunde rolul direct şi pentru a permite Moscovei negarea plauzibilă a acţiunilor sale maligne", se arată în declaraţia AFRICOM.

Noul conflict libian prezintă un studiu de caz interesant în evoluţia şi confuzia politicii americane în regiune. În timp ce SUA susţin în mod oficial guvernul recunoscut de ONU, de la Tripoli, Trump însuşi în mai multe rânduri în ultimul an a lăudat capacitatea lui Haftar de a „asigura petrolul”.

De asemenea, oficialii Departamentului de stat s-au întâlnit cu echipa politică a lui Haftar, deşi nu este încă clar gradul de cooperare dintre SUA şi Haftar în culise.

Cu toate acestea, declaraţia Pentagonului a condamnat fără echivoc orice nivel de implicare rusească în teatrul de operaţiuni.

Este de remarcat faptul că Haftar a fost un agent opertiv al CIA de lungă durată (şi dublu cetăţean american), în timp ce a petrecut peste două decenii în exil, trăind în Virginia în ultima parte a guvernării colonelului Gaddafi.

În prezent, armata lui Haftar a suferit mari înfrângeri, după ce Ankara a crescut dimensiunea sprijinului acordat aliatului său de la Tripoli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor