John Kerry exclude revenirea trupelor americane în Irak

Secretarul american de Stat John Kerry (Mark Wilson / Getty Images)
Mioara Stoica
06.01.2014

Secretarul american de Stat consideră că autorităţile irakiene vor putea să facă faţă fundamentaliştilor militanţi şi a reiterat că Statele Unite nu intenţionează să trimită trupe în această ţară. "Îi vom ajuta, dar vor fi nevoiţi să se descurce şi sunt sigur că este ceea ce se va întâmpla", a declarat şeful diplomaţiei SUA la plecarea din Tel Aviv.

Declaraţiile survin după luptele dintre armata irakiană şi miliţia qaedistă din oraşul Fallujah.

Statele Unite vor sprijini guvernul irakian pentru a lupta împotriva insurgenţilor apropiaţi de Al-Qaeda, care au preluat controlul oraşele vestice ale ţării, dar nu vor trimite unităţi de luptă pentru a participa.

Declaraţiile au fost făcute de către secretarul de Stat al SUA, John Kerry, înainte de a pleca de la Ierusalim. Kerry s-a îndreptat către Iordania şi Arabia Saudită.

Grupul terorist Statul Islamic din Irak şi Levant (Isil), afiliat cu Al-Qaeda, poartă de mai multe zile lupte cu miliţiile tribale şi cu forţele guvernului pentru supremaţia teritorială în Fallujah şi Ramadi, capitala provinciei Anbar, un fost bastion al insurgenţilor suniţi pe vremea trupelor americane.

Săptămâna trecută ISIL a preluat controlul asupra ambelor ​​oraşe, respingând acţiunile forţelor guvernamentale. Diferite surse din ministerul Apărării irakian cât şi un jurnalist aflat pe teren, au declarat la CNN că oraşele au fost re-câştigate de armată, chiar dacă vocile din presa internaţională sunt contradictorii. ISIL este, de fapt, una dintre cele mai puternice facţiuni insurgente implicate în războiul din Siria, unde în teritoriile pe care le controlează a impus o versiune foarte strictă a legii islamice, răpind şi ucigând pe toţi cei care-i critică normele.

Kerry a declarat că este "foarte , foarte îngrijorat", definind Isil "cel mai periculos actor în regiune". El explică "Vom sta de partea guvernului din Irak şi celorlalţi care resping aceste eforturi de destabilizare. Vom face tot ce este posibil pentru aceasta, nu voi intra în detalii". Cu toate acestea, Kerry a declarat: "Nu avem în vedere să punem piciorul pe pământul irakian. Aceasta este lupta lor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor