Tunel prehispanic, descoperit sub o piramidă din Teotihuacan

Arheologi mexicani au descoperit un tunel lung de o sută de metri sub piramida lui Quetzalcoatl, una dintre cele mai importante din celebrul sit prehispanic din Teotihuacan, în apropiere de Mexico, a anunţat - marţi - Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH), citat de AFP. Teotihuacan a fost capitala celui mai mare imperiu precolumbian construit de azteci, situată la 50 km de Mexico. Intrarea tunelului se află la adâncimea de 14 m, iar cei 100 m lungime sunt presăraţi cu o serie de încăperi tăiate în stâncă, a explicat directorul proiectului de cercetări, Sergio Gomez, într-un comunicat.
Piramida lui Quetzalcoatl din celebrul sit prehispanic din Teotihuacan. (ELIZABETH RUIZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.08.2010

Arheologi mexicani au descoperit un tunel lung de o sută de metri sub piramida lui Quetzalcoatl, una dintre cele mai importante din celebrul sit prehispanic din Teotihuacan, în apropiere de Mexico, a anunţat - marţi - Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH), citat de AFP.

O echipă formată din 30 de experţi a localizat intrarea tunelului care conduce spre o serie de galerii sub templul Şarpelui cu pene (Quetzalcoatl), unde "ar putea fi depuse rămăşiţele guvernanţilor" epocii, a explicat directorul proiectului de cercetări, Sergio Gomez, într-un comunicat.

Teotihuacan a fost capitala celui mai mare imperiu precolumbian construit de azteci, situată la 50 km de Mexico. Intrarea tunelului se află la adâncimea de 14 m, iar cei 100 m lungime sunt presăraţi cu o serie de încăperi tăiate în stâncă, a adăugat Gomez.

Tunelul a fost sondat cu o tehnologie ultramodernă, utilizându-se radare şi scanere pentru a obţine imaginea lui tridimensională. El a fost construit înaintea templului lui Quetzalcoatl, potrivit cercetătorilor, şi zidit în urmă cu 1.800 de ani, în acest enorm oraş precolumbian care a fost unul dintre cele cele mai mari cinci oraşe ale lumii la apogeul său, în anul 650, cu aproximativ 250.000 de locuitori.

Preoţii care au prezidat închiderea tunelului au îngrămădit la intrarea sa mii de ornamente din cochilii şi pietre semipreţioase, aduse ca ofrande, iar săpăturile au permis recuperarea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor