Tsipras: Grecia îşi poate îndeplini responsabilităţile financiare şi fără tranşa de ajutor


Premierul elen Alexis Tsipras.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.03.2015

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat joi la Paris, în cadrul unei conferinţe de presă a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), că ţara sa va fi capabilă să îşi îndeplinească responsabilităţile financiare chiar dacă creditorii internaţionali nu vor livra tranşa de ajutor financiar.

Oficialii europeni şi ai Fondului Monetar Internaţional se află în prezent la Atena pentru a evalua dacă Grecia respectă condiţiile necesare virării următoarei tranşe din programul de salvare financiară în valoare de 240 miliarde de euro.

Comentariile premierului elen au accentuat duritatea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi. Tsipras a avertizat că lipsa plăţilor viitoare ar însemna că există o intenţie din partea creditorilor internaţionali de a încearca să submineze acordul lor cu guvernul grec.

Premierul Tsipras a discutat cu şeful OCDE, Angel Gurria, după ce Grecia a semnat un acord de colaborare comună pentru a ajuta ţara să iasă din situaţia în care se află. Acordul urmăreşte să amplifice crearea de locuri de muncă, deschiderea de noi companii, îmbunătăţirea transparenţei, întărirea sistemului fiscal şi subminarea oligarhilor şi cartelurilor.

Noul guvern de stânga al Greciei a respins luna trecută recomandările economice precedente ale OCDE, dar acum Atena este înclinată să accepte ajutorul organizaţiei pentru crearea unui plan prietenos de creştere economică şi să înlocuiască programul stabilit de creditori.

“Credeţi-mă, mă simt mult mai relaxat aici decât în alte instituţii. În special în ceea ce priveşte fosta troică”, a declarat Tsipras, făcând referire la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană.

Miercuri, Grecia a început discuţii tehnice cu o nouă echipă de funcţionari internaţionali privind reformele aşteptate de la guvernul elen. Această nouă echipă a fost botezată “Grupul de la Bruxelles” de către Atena în loc de “troică”, conform unei surse guvernamentale elene, citată de AFP.

Noul cvintet, care s-a reunit în capitala belgiană miercuri după-amiază, a fost format din reprezentanţi ai guvernului grec, Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE), Mecanismului european de stabilitate (MES) şi Fondului Monetar Internaţional, susţine Agerpres.

Componenţa Grupului de la Bruxelles este foarte apropiată de troica mult detestată, cu diferenţa majoră că guvernul Tsipras este membru deplin al noii echipe.

“În ultimii patru ani , FMI a venit în ţara noastră pentru a impune o politică de ajustare financiară şi de austeritate severă. Acum cred că o altă instituţie va intra în joc – OCDE”, a declarat Tsipras.

“Cred că poate pentru prima dată, Grecia este ferm hotărâtă să meargă mai departe cu reformele, cu cooperarea cu instituţiile. Programul anterior s-a bazat pe devalorizare internă şi nu pe o reformă spre dreptate socială. Dar am avut destulă austeritate. Gata, s-a terminat”, a adăugat Tsipras.

Totuşi, Gurria a avertizat că OCDE nu înlocuieşte niciuna dintre celelalte instituţii cu care colaborează Grecia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor