UPDATE: Atena cere Berlinului despăgubiri de 160 miliarde euro pentru al Doilea Război Mondial


Premierul elen Alexis Tsipras.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.03.2015

UPDATE:

Germania a anuntat miercuri ca respinge cererea Atenei pentru acordarea de despagubiri financiare pentru crimele si pagubele produse Greciei sub ocupatia nazista.

“Credem că problemele referitoare la despăgubiri şi compensaţii au fost soluţionate legal şi politic. Ar trebui să ne concentrăm pe problemele actuale şi sper că viitorul va fi unul bun”, a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel.

La rândul său, ministrul grec al justiţiei, Nikos Paraskevopoulos, a ameninţat miercuri că susţine punerea în aplicare a unei decizii luate de Curtea Supremă din Atena, ce prevede posibilitatea confiscării bunurilor germane existente pe teritoriul grec, drept compensaţie pentru crimele şi pagubele comise de nazişti în Grecia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

**************

Grecia a anunţat marţi că va merge mai departe cu o cerere privind despăgubiri în valoare de 160 de miliarde de euro din partea Germaniei pentru crimele şi daunele produse în cel de-al Doilea Război Mondial. Premierul elen Alexis Tsipras a acuzat Berlinul că evită să plătească pentru pagubele produse de ocupaţia nazistă, susţine Deutsche Welle.

“Germania nu a plătit niciodată despăgubiri corespunzătoare pentru pagubele produse Greciei de ocupaţia nazistă”, a declarat Tsipras marţi în Parlamentul elen. “Crimele comise de nazişti sunt încă vii şi noi avem obligaţia morală de a ne aminti ce au făcut ţării noastre acele forţe [de ocupaţie].”

“După reunificarea Germaniei în 1990, au fost create condiţiile legale şi politice pentru rezolvarea acestei probleme. Dar de atunci, guvernele germane au ales să rămână tăcute, să folosească trucuri legale şi amânări”, a adăugat Tsipras.

Berlinul a declarat în repetate rânduri că problema despăgubirilor de război a fost rezolvată legal în tratatul ce a dus la unificarea Germaniei în 1990 şi că şi-a onorat deja toate obligaţiile sale de război în 1960 când a plătit Greciei suma de 115 milioane de mărci germane (59 milioane de euro).

Dar Tsipras susţine că plata din 1960 a acoperit doar compensaţiile pentru victimele individuale ale ororilor naziste dar nu şi pentru pagubele structurale cauzate de ocupaţia nazistă a Greciei în perioada 1941-1944.

Înţelegerea din 1990, a declarat Tsipras, “nu include împrumutul forţat acordat naziştilor de Banca Centrală a Greciei sau distrugerea infrastructurii şi a economiei ţării la acea vreme.”

Grecia urmăreşte să obţină despăgubiri în valoare de 160 miliarde de euro pentru a acoperi împrumutul acordat naziştilor şi celelalte pagube menţionate, conform Deutsche Welle.

Comentariile premierului elen probabil vor amplifica tensiunile dintre Grecia şi Germania, ţinând cont că au loc într-un moment în care Atena se luptă cu miniştrii de finanţe din zona euro pentru a renegocia programul de salvare financiară a ţării (bailout) în valoare de 240 miliarde de euro.

Cererea pentru despăgubiri a fost lansată prima dată în 2013 de guvernul conservator elen precedent dar nu a fost dusă până la capăt. Mişcarea de a cere compensaţii pentru crimele celui de-al Doilea Război Mondial a prins un elan semnificativ pe fondul măsurilor dure de austeritate impuse Greciei prin programul de bailout.

Germania, fiind cea mai mare economie a zonei euro, finanţează principala parte din pachetul de salvare financiară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor