Grecia va organiza un referendum dacă zona euro respinge reformele elene propuse

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat că guvernul său va organiza un referendum sau chiar alegeri anticipate dacă miniştrii zonei euro resping planurile elene pentru reformele necesare deblocării următoarei tranşe din ajutorul internaţional.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Emmanuel Dunand/Getty Images)
Andrei Popescu
09.03.2015

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat că guvernul său va organiza un referendum sau chiar alegeri anticipate dacă miniştrii zonei euro resping planurile elene pentru reformele necesare deblocării următoarei tranşe din ajutorul internaţional.

Declaraţiile lui Varoufakis au fost făcute înainte ca miniştrii finanţelor din zona euro să se întâlnească luni pentru discuţii cruciale pe tema listei de reforme elene, pe care UE le-a primit săptămâna trecută, susţine Deutsche Welle.

Avertizând în privinţa problemelor care ar putea ieşi la iveală în timpul discuţiilor de luni, Varoufakis a declarat ziarului italian Corriere della Sera că ţara sa s-ar putea “întoarce la alegeri. Ar putea cere un referendum... Dar aşa cum mi-a spus premierul meu, nu suntem fixaţi încă pe o poziţie.”

Guvernul grec sub premierul Alexis Tsipras a ajuns luna trecută la un acord cu troika creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) – asupra prelungirii cu patru luni a programului de salvare financiară a Greciei. Acest acord îi oferă Atenei un răgaz până la sfârşitul lunii aprilie pentru a specifica reformele pe care le va pune în aplicare în schimbul unui ajutor suplimentar.

Mai mult, Varoufakis a denunţat rapoartele care susţin că el face apel la un vot asupra rămânerii sau ieşirii din zona euro, susţinând că este vorba doar de nişte încercări josnice de a submina cursul discuţiilor guvernului grec cu partenerii săi.

În interviul său cu publicaţia italiană, Varoufakis a declarat că partenerii din zona euro încă nu au răspuns la propunerile Greciei de a înlocui datoria curentă a ţării sale cu obligaţiuni legate de creşterea nominală, conform Deutsche Welle.

UE şi FMI au refuzat să elibereze ajutorul financiar înainte ca Atena să îşi finalizeze reformele promise. Grecia înfruntă o scădere a veniturilor fiscale şi o amplificare a nesiguranţei privind poziţia sa financiară. Liderii UE doresc să evite o altă criză precum cea din 2011, când statutul financiar elen aproape a aruncat zona euro în mari probleme economice, înainte să se ajungă la programul de salvare financiară a Greciei în valoare de 240 de euro.

Pachetul de ajutor a venit totuşi cu o serie de măsuri de austeritate, criticate de cetăţenii eleni ca fiind responsabile pentru diminuarea nivelului de trai şi adâncirea problemelor economice ale ţării lor. De altfel, premierul Alexis Tsipras a câştigat alegerile în urma promisiunilor făcute că va anula măsurile de austeritate şi va obţine o ştergere semnificativă din datoria elenă. Deocamdată nu a reuşit să îşi respecte promisiunile electorale.

Discuţiile de luni din Bruxelles cu miniştrii finanţelor din zona euro vor determina modul în care ţările membre UE vor evalua planurile Atenei de a accelera birocraţia, de a creşte veniturile din taxarea jocurilor de noroc online şi de a angaja agenţi fiscali pentru a reduce evaziunea fiscală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor