Grecia vs. Zona Euro: Programul de bailout prelungit cu 4 luni

Eurogrupul şi Atena au ajuns vineri seara la un acord asupra extinderii programului de finanţare a Greciei pentru patru luni, după negocieri intense la Bruxelles care au redus temerile legate de o ieşire a elenilor din zona euro şi o posibilă destabilizare a acesteia.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.02.2015

Eurogrupul şi Atena au ajuns vineri seară la un acord asupra extinderii programului de finanţare a Greciei pentru patru luni, după negocieri intense la Bruxelles, care au redus temerile legate de o ieşire a elenilor din zona euro şi o posibilă destabilizare a acesteia.

“Există un acord”, au anunţat două surse europene, citate de AFP, după cea de-a treia reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro în 10 zile.

La rândul său, ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat vineri după întâlnirea din Bruxelles că acordul cu zona euro asupra prelungirii cu patru luni a programului de ajutor financiar este o primă etapă care va permite Greciei “să lase memorandumul în urma ei”, conform AFP.

Varoufakis a mai menţionat că Grecia va lăsa în urmă programele de reformă asumate de guvernele precedente şi va depune eforturi pentru crearea unor noi reforme, adăugând că Atena va colabora cu creditorii internaţionali pentru a stabili excedente primare realiste.

O sursă guvernamentală elenă, care a ales să rămână anonimă, a menţionat că “noul guvern grec va prezenta propriul program de reforme pentru următoarea etapă intermediară, punând accentul pe cele care reprezintă un teren comun [cu UE], şi anume lupta împotriva evaziunii fiscale, corupţia, reconstrucţia administraţiei publice şi răspunsul la criza umanitară.”

“Guvernul grec îşi va continua cu calm munca, alături de societatea greacă şi va continua negocierile până la un acord final în această vară”, a adăugat această sursă, conform Agerpres.

În urma întâlnirii celor două tabere s-a stabilit că Grecia va trebui să prezinte luni seara reformele sale structurale şi acestea vor fi ulterior detaliate de experţi, înainte să fie examinate de Eurogrup, a declarat o sursă europeană.

În 2010, Grecia a aplicat tăieri bugetare severe în schimbul unui program de salvare financiară în valoare de 240 miliarde de euro oferit de troika creditorilor internaţionali: Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană.

După alegerea sa de luna trecută, premierul Alexis Tsipras a promis că nu va colabora cu troika creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană – şi că va urmări să renegocieze întregul program de salvare financiară a ţării.

Prin această poziţie a noului guvern, Grecia a ajuns la cuţite cu Eurogrupul şi situaţia s-a inflamat suficient de mult pentru a se discuta despre o eventuală ieşire a grecilor din zona euro.

Dar, după prăbuşirea bruscă a discuţiilor de luni dintre Atena şi Eurogrup, miniştrii finanţelor din zona euro au dat un ultimatum Greciei şi au lăsat de înţeles că discuţiile de vineri vor putea fi hotărâtoare pentru situaţia financiară dezastruoasă a Greciei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor