China imită Facebook şi Google, cere o cenzură mai mare a Internetului
alte articole
Google şi Facebook au anunţat luni măsuri ce vizează stoparea răspândirii de ştiri false pe Internet, ţintind modelul de afaceri prin care furnizorii de conţinut fals fac bani: publicitatea. Cei doi giganţi tehnologici vor restricţiona publicarea de anunţuri publicitare pe site-urile de ştiri false, informează Reuters şi CNN.
Imitînd Facebook şi Google, China cere, de asemenea, restricţii mai stricte ale Internetului, din cauza terorismului şi circulaţiei tot mai mari de ştiri false pe site-urile Social Media, care ar fi jucat un rol în sprijinirea republicanului Donald Trump în câştigarea alegerilor prezidenţiale din S.U.A.
Viziunea Chinei privind un spaţiu cibernetic cu o cenzură rigidă vine într-un moment în care Occidentul dezbate valul de ştiri false şi dacă companiile de smartphone-uri ar trebui să coopereze cu agenţii federali pentru a-i ajuta să obţină acces la informaţiile private de pe telefoanele aparţinând celor suspectaţi.
La cea de-a treia Conferinţă Mondială a Internetului ce a avut loc la Wuzhen săptămâna trecută, oficialii chinezi şi şefii de afaceri au cerut mai multe reglementări privind Internetul deja foarte cenzurat al Chinei. Aceştia au cerut, de asemenea, formarea şi punerea în aplicare a normelor internaţionale de Internet.
"Dimensiunea în plină expansiune a internetului înseamnă că informaţii dăunătoare precum pornografia online, intimidarea şi frauda sunt mai frecvente decât oricând", a declarat ministrul adjunct al Cyberspace Administration din China, Ren Xianliang, la conferinţa care s-a încheiat vineri.
China are aproape 710 milioane de utilizatori de Internet, din care 75 % au vârste cuprinse între 10 şi 39 de ani. Ma Huateng, preşedintele şi directorul executiv al Tencent Holdings, care deţine populara aplicaţie de mesagerie WeChat, a vorbit despre necesitatea reducerii ştirilor false pe Internet.