Trump sugerează impunerea unei blocade asupra Venezuelei. Pentagonul repudiază ideea

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ridicat într-o şedinţă ţinută cu consilierii ideea de a impune o blocadă navală împotriva Venezuelei, care să fie menţinută un an.

Un nou raport al presei care citează înalţi oficiali ai SUA susţine că preşedintele american a sugerat impunerea unei blocade a marinei americane de-a lungul coastei venezuelene.

O asemenea măsuă, potrivit unor surse familiare cu discuţia, ar fi avut menirea să împiedice intrarea şi ieşirea mărfurilor din ţară, potrivit publicaţiei Axios.

"A spus, pur şi simplu, că ar trebui să ducem navele de acolo şi să instituim un embargo naval [...] astfel încât să nu mai intre nimic", a declarat pentru Axios o sursă care a auzit comentariile preşedintelui american.

"Presupun că se gândeşte la criza rachetelor cubaneze [...] Dar Cuba este o insulă şi Venezuela are o linie de coastă masivă. Iar în Cuba ştiam ce încercăm să împiedicăm să intre. Dar aici despre ce vorbim? Am avea nevoie de resurse masive, masive, probabil mai mult decât poate furniza Marina SUA", a spus sursa citată de Axios.

Potrivit surselor citate de Axios, Departamentul Apărării al SUA a fost informat despre propunerea lui Trump, iar Pentagonul nu ia în serios ideea, subliniind că acest proiect nu are niciun temei legal şi, în plus, ar consuma resursele Marinei, care sunt deja supraîncărcate, fiind trimise în Asia şi în Orientul Mijlociu, a declarat presa americană.

Trump nu are niciun interes să lanseze o operaţiune militară terestră în Venezuela, potrivit Axios, care citează înalt oficiali ai administraţiei. Cu toate acestea, preşedintele american va mări presiunea asupra preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro şi va căuta modalităţi de a-l ajuta pe preşedintele autoproclamat Juan Guaido să forţeze debarcarea lui Maduro.

Trump este frustrat de faptul că opoziţia venezueleană nu a reuşit să-l dea jos pe Maduro, ales în aprilie 2019, deşi alegerile sunt puternic contestate, fiind considerate ilegitime de mai multe ţări.

Venezuela a fost agitată de tulburări din ianuarie, când Guaido s-a proclamat preşedinte interimar al ţării şi a fost recunoscut de Statele Unite şi zeci de alte naţiuni. Maduro, recunoscut de China şi Rusia printre alte ţări, susţine că Statele Unite căută să-l răstoarne şi să-l instaleze pe Guaido în încercarea de a pune mâna pe resursele vaste de ţiţei din Venezuela.

Guaido a făcut o nouă încercare de a-l debarca pe Maduro pe 30 aprilie, organizând o manifestaţie în faţa bazei militare La Carlota din Caracas. Cu toate acestea, încercarea "a eşuat complet", după cum a afirmat guvernul venezuelean. Biroul procurorului general venezuelean a solicitat eliberarea a 18 mandate de arestare pentru tentativă de lovitură de stat.

Presa din SUA a dezvăluit duminică, citând surse, că şeful Adunării Naţionale Constituante din Venezuela, Diosdado Cabello - membru al cercului interior al lui Maduro - ar fi deschis un canal secret de comunicare cu Washington.

AP a mai raportat duminică, citând un oficial american, că Diosdado Cabello s-a întâlnit în iulie în capitala venezueleană din Caracas cu cineva care este în contact strâns cu administraţia Trump.

Potrivit Axios, care citează surse, administraţia Trump a considerat că Diosdado Cabello este un important broker de putere, iar unii oficiali susţin că revolta din aprilie a opoziţiei venezuelene ar fi reuşit dacă acesta ar fi fost implicat.