Discuţiile diplomatice ruso-americane recente din Helsinki nu au înregistrat progrese

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe (Thomas Peter/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.07.2019

David Hale, subsecretar american pe probleme politice s-a întâlnit în Helsinki cu adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, pentru a discuta despre relaţiile ruso-americane şi impactul provocărilor regionale din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, a susţinut într-o declaraţie Departamentul de Stat al SUA, potrivit RFE/RL.

Hale “a subliniat că, în timp ce SUA urmăreşte să reducă neînţelegerile şi să stimuleze cooperarea cu Rusia în mai multe probleme globale, acţiunile negative ale ruşilor continuă să fie o barieră în calea progresului în relaţiile noastre bilaterale”, a susţinut miercuri Morgan Ortagus, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Riabkov a declarat că a discutat cu Hale, printre altele, despre situaţia din Venezuela, dar au eşuat să ajungă la un punct comun. El a afirmat că Rusia nu are soldaţi în Venezuela, ci că a trimis experţi periodic, astfel că nu a considerat necesar să abordeze acest subiect cu Washingtonul.

Rusia îl susţine pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi a furnizat ţării sud-americane arme şi credite.

Cu aproape 3 luni în urmă, Moscova a trimis în Venezuela aproximativ 100 de aşa-zişi experţi militari, măsură ce a nemulţumit Washingtonul, care urmăreşte să îl alunge de la putere pe Maduro.

Maduro este prins de câteva luni într-o luptă pentru putere cu liderul opoziţiei Juan Guaido, care s-a autoproclamat în luna ianuarie preşedinte interimar. Peste 50 de ţări, inclusiv SUA, îl susţin pe Guaido în demersul său.

Riabkov a mai declarat că el şi Hale au discutat şi despre cazul lui Paul Whelan, un cetăţean american şi fost soldat al Marinei SUA care a fost închis în Rusia pentru presupus spionaj. Oficialul rus a adăugat că Moscova ia în considerare schimbarea lui Whelan cu alţi cetăţeni ruşi aflaţi în custodia autorităţilor americane.

Whelan a negat acuzaţiile şi s-a plâns public de condiţiile mizere din închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor