Rusia promite că va combate încercările de destabilizare a Venezuelei, va ajuta la consolidarea armatei lui Maduro

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

Situaţia din Venezuela a fost tensionată din luna ianuarie după izbucnirea protestelor anti-guvernamentale, alimentate de decizia liderului opoziţiei, Juan Guaido, de a se autoproclama preşedinte interimar al ţării.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat vineri jurnaliştilor că Moscova este determinată să contracareze toate tentativele interne sau externe de destabilizare a situaţiei din Venezuela. Oficialul a subliniat că SUA continuă să ia măsuri pentru a destabiliza şi mai mult ţara sud-americană, notând, totuşi, că eforturile americanilor vor eşua din cauza suportului public pentru regimul lui Nicolas Maduro.

Riabkov a mai subliniat că Moscova va continua să dezvolte potenţialul forţelor armate venezuelene.

“Cu siguranţă vom lua măsuri pe baza acordurilor existente, lucru care va ajuta la consolidarea potenţialului forţelor armate ale acestei ţări”, a declarat Riabkov reporterilor.

Riabkov a precizat că atenţia va fi plasată pe echipamentele trimise Venezuelei, respingând din nou speculaţiile că Rusia a trimis personal militar în ţara latino-americană.

Venezuela a fost afectată de instabilitate politică începând cu luna ianuarie, când Juan Guaido, lider al opoziţiei venezuelene şi preşedinte al Adunării Naţionale, care se bucură de suportul SUA, s-a autoproclamat preşedinte interimar cu scopul de a-l alunga de la putere pe Nicolas Maduro.

SUA şi aliaţii săi, inclusiv câteva state UE, l-au recunoscut imediat pe Guaido, în timp ce Rusia, China, Bolivia, Turcia şi alte ţări şi-au exprimat suportul pentru Maduro ca unic preşedinte legitim al ţării.

Rusia a subliniat de câteva ori că prezenţa experţilor săi militari în Venezuela este complet legitimă, insistând că specialiştii se află în ţară pentru a pregăti tehnicienii venezueleni şi pentru a lucra la repararea şi întreţinerea sistemelor de arme trimise anterior în ţara sud-americană pe baza unor acorduri de cooperare bilaterală în sfera apărării.

Situaţia economică a Venezuelei, pe vremuri unul dintre cele mai bogate state ale Americii Latine, a început să se deterioreze atunci când liderul marxist Hugo Chavez a îmbarcat naţiunea pe calea reformelor socialiste în economie. Controlul statului asupra pârghiilor economice, naţionalizările, bugetele sociale enorme cât şi - spre sfârşit - intervenţiile masive în domeniul ratei de schimb - au stimulat piaţa neagră şi au pus economia Venezuelei pe butuci aducând rata inflaţiei la peste 1 milion % şi distrugând orice brumă de bunăstare a oamenilor de rând.

De asemenea, guvernul venezuelean a preluat controlul asupra tuturor operaţiunilor valutare din ţară începând cu 2003. Ca urmare, în statul sud-american a luat naştere o piaţă ilegală de operaţiuni valutare, al cărei curs de schimb depăşeşte de câteva zeci de ori cursul oficial. Venezuela a liberalizat operaţiunile în dolari doar în august 2018. Totuşi, sistemul de schimb valutar oficial DICOM a rămas în vigoare. Rata de schimb a devenit doar recent egală cu rata de pe piaţa neagră şi, ulterior, chiar a depăşit-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe