Venezuela învăluită din nou în întuneric. Guvernul invocă un atac electromagnetic

Caracas şi multe alte zone din Venezuela au fost lovite luni de o masivă pană de curent. Guvernul a declarat că sursa problemei ar fi fost un atac electromagnetic.
Pană de curent în Caracas, Venezuela, 22 iulie 2019 (Iuri Cortez/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
23.07.2019

Luni, după ora locală 4 p.m. (2000 UTC), 19 dintre cele 23 de state ale Venezuelei, inclusiv capitala ţării, au fost învăluite în întuneric. Ministrul Comunicaţiilor, Jorge Rodriguez a declarat că pana amplă de curent este un “eveniment naţional” şi a lansat o teorie referitor la cauzele din spatele ei, potrivit Deutsche Welle.

“Primele elemente oferite de investigaţie ... indică existenţa unui atac electromagnetic care a urmărit să afecteze sistemul de generare de energie hidroelectrică din Guayana”, a afirmat Rodriguez luni seara la televiziunea de stat. Regiunea din sudul Venezuelei găzduieşte centrala hidroelectrică Guri, care produce 80% din electricitatea ţării.

În condiţiile în care penele de curent au devenit obişnuite în Venezuela, guvernul a dat vina pe sabotaj, însă persoane din opoziţie şi mass media susţin că lipsa investiţiilor, administrarea deficitară, emigrarea inginerilor şi a personalului calificat şi corupţia joacă probabil un rol mai mare.

“Ei au încercat să ascundă tragedia prin raţionalizarea energiei electrice în întreaga ţară, însă eşecul este clar”, a susţinut Juan Guaido, pe care SUA şi alte peste 50 de ţări îl recunosc ca preşedinte interimar al Venezuelei, într-un mesaj postat luni seară pe Twitter. Liderul opoziţiei a cerut marţi organizarea de proteste naţionale: “Noi, venezuelenii, nu ne vom obişnui cu acest lucru”, a scris el.

În luna martie, o pană de curent de o săptămână a afectat toate cele 23 de state venezuelene, blocând sursele de apă potabilă şi ducând la închiderea şcolilor şi a locurilor de muncă. Acel incident şi îmcî unul care a avut loc câteva zile mai târziu au afectat şi activitatea spitalelor.

Opozanţii preşedintelui socialist Nicolas Maduro au declarat că 20 de persoane au murit la acea dată din cauza problemelor generate de lipsa tratamentului medical. Maduro a învinuit aşa-zişi “terorişti” pentru respectiva pană de curent, precizând că aceştia au atacat centrala Guri.

Rodriguez a susţinut că, în urma penelor de curent precedente, guvernul “a implementat protocoale de protecţie şi securitate” ce vor permite restaurarea electricităţii “în cel mai scurt timp posibil”.

Situaţia economică a Venezuelei, pe vremuri unul dintre cele mai bogate state ale Americii Latine, a început să se deterioreze atunci când liderul marxist Hugo Chavez a îmbarcat naţiunea pe calea reformelor socialiste în economie. Controlul statului asupra pârghiilor economice, naţionalizările, bugetele sociale enorme cât şi - spre sfârşit - intervenţiile masive în domeniul ratei de schimb - au stimulat piaţa neagră şi au pus economia Venezuelei pe butuci aducând rata inflaţiei la peste 1 milion % şi distrugând orice brumă de bunăstare a oamenilor de rând.

De asemenea, guvernul venezuelean a preluat controlul asupra tuturor operaţiunilor valutare din ţară începând cu 2003. Ca urmare, în statul sud-american a luat naştere o piaţă ilegală de operaţiuni valutare, al cărei curs de schimb depăşeşte de câteva zeci de ori cursul oficial. Venezuela a liberalizat operaţiunile în dolari doar în august 2018. Totuşi, sistemul de schimb valutar oficial DICOM a rămas în vigoare. Rata de schimb a devenit doar recent egală cu rata de pe piaţa neagră şi, ulterior, chiar a depăşit-o.

Recent, Banca Centrală a Venezuelei şi autoritatea naţională de reglementare a sectorului bancar SUDEBAN au decis să lanseze propriul sistem de plăţi şi să suspende operaţiunile Visa, Mastercard şi Maestro începând cu sfârşitul lunii ianuarie 2020, au susţinut rapoarte media locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor