Trump îngheaţă activele deţinute de guvernul venezuelean în Statele Unite

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)
Epoch Times România
06.08.2019

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a îngheţat luni toate activele deţinute de guvernul venezuelean în SUA, potrivit Deutsche Welle.

Ordinul lui Trump afectează "toate proprietăţile şi interesele guvernului Venezuelei care se află în Statele Unite, care vor ajunge în viitor în Statele Unite sau care se află sau se vor afla în posesia sau controlul oricărui cetăţean al Statelor Unite".

Guvernele american şi ale multor ţări latino-americane şi din UE au cerut preşedintelui socialist Nicolas Maduro să demisioneze şi să permită liderului opoziţiei Juan Guaido, care s-a autoproclamat la începutul anului preşedinte interimar, să preia preşedinţia ţării.

Ordinul executiv al lui Trump a fost anunţat pe fondul unei crize umanitare continue în Venezuela şi în jurul acesteia: peste 4 milioane de persoane au fugit din ţară din cauza haosului economic şi a lipsurilor de alimente şi medicamente.

Preşedintele columbian Ivan Duque a anunţat luni că ţara sa va acorda cetăţenie în cazul a aproximativ 24.000 de copii născuţi în Columbia din părinţi venezueleni la data de 19 august 2015 sau după acea dată. Peste 1,4 milioane de venezueleni au fugit peste graniţă în Columbia pentru a scăpa de conflictul continuu şi de lipsurile cronice din ţară.

Legile interzic copiilor născuţi din părinţi aflaţi ilegal în Columbia să acceseze cetăţenia prevăzută de dreptul de naştere. Astfel, 47% dintre venezuelenii din Columbia nu au un statut legal.

Copiii născuţi din părinţi venezueleni în străinătate au dreptul la cetăţenia venezueleană, însă acest lucru a devenit dificil de obţinut. Venezuela a suspendat legăturile diplomatice cu Columbia şi nu mai funcţionează consulate acolo. Lipsa unui statut legal a făcut ca copiii aflaţi în această situaţie să fie incapabili să călătorească pe plan internaţional, să cumpere locuinţe, să aibă locuri de muncă legale sau să se căsătorească după ce devin adulţi.

Măsura va fi valabilă timp de 2 ani sau până când "vor înceta circumstanţele care împiedică înregistrarea băieţilor şi fetelor ca cetăţeni venezueleni".

Problema copiilor apatrizi nu a apărut în alte naţiuni sud-americane care primesc un număr mare de cetăţeni venezueleni, inclusiv Peru, deoarece multe dintre ele au legi care permit copiilor născuţi în interiorul graniţelor lor să obţină cetăţenia indiferent de statutul migratoriu al părinţilor.

Venezuela a fost afectată de instabilitate politică începând cu luna ianuarie, când Juan Guaido, lider al opoziţiei venezuelene şi preşedinte al Adunării Naţionale, care se bucură de suportul SUA, s-a autoproclamat preşedinte interimar cu scopul de a-l alunga de la putere pe Nicolas Maduro. SUA şi aliaţii săi, inclusiv câteva state UE, l-au recunoscut imediat pe Guaido, în timp ce Rusia, China, Bolivia, Turcia şi alte ţări şi-au exprimat suportul pentru Maduro ca preşedinte legitim al ţării.

Situaţia economică a Venezuelei, pe vremuri unul dintre cele mai bogate state ale Americii Latine, a început să se deterioreze atunci când liderul marxist Hugo Chavez a îmbarcat naţiunea pe calea reformelor socialiste în economie. Controlul statului asupra pârghiilor economice, naţionalizările, bugetele sociale enorme cât şi - spre sfârşit - intervenţiile masive în domeniul ratei de schimb - au stimulat piaţa neagră şi au pus economia Venezuelei pe butuci aducând rata inflaţiei la peste 1 milion % şi distrugând orice brumă de bunăstare a oamenilor de rând.

De asemenea, guvernul venezuelean a preluat controlul asupra tuturor operaţiunilor valutare din ţară începând cu 2003. Ca urmare, în statul sud-american a luat naştere o piaţă ilegală de operaţiuni valutare, al cărei curs de schimb depăşeşte de câteva zeci de ori cursul oficial. Venezuela a liberalizat operaţiunile în dolari doar în august 2018. Totuşi, sistemul de schimb valutar oficial DICOM a rămas în vigoare. Rata de schimb a devenit doar recent egală cu rata de pe piaţa neagră şi, ulterior, chiar a depăşit-o.

Recent, Banca Centrală a Venezuelei şi autoritatea naţională de reglementare a sectorului bancar SUDEBAN au decis să lanseze propriul sistem de plăţi şi să suspende operaţiunile Visa, Mastercard şi Maestro începând cu sfârşitul lunii ianuarie 2020, au susţinut rapoarte media locale.

De asemenea, penele de curent au devenit obişnuite în Venezuela, guvernul lui Maduro dând vina pe sabotaj. Ȋnsă persoane din opoziţie şi mass media venezueleană susţin că lipsa investiţiilor, administrarea deficitară, emigrarea inginerilor şi a personalului calificat şi corupţia joacă probabil un rol mai mare în aceste pene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor