Rusia susţine că îşi schimbă prin rotaţie tehnicienii militari din Venezuela

Dictatorul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro (Federico Parra/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
27.06.2019

Rusia a declarat că îşi schimbă, prin rotaţie, tehnicienii militari prezenţi în Venezuela, în timp ce preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a susţinut că a dejucat o presupusă tentativă de lovitură de stat, potrivit RFE/RL.

Ambasada rusă din Caracas a făcut anunţul într-un mesaj postat miercuri pe pagina sa de Facebook.

Moscova a trimis aproximativ 100 de experţi militari în Venezuela în urmă cu aproximativ 3 luni, măsură care a nemulţumit Statele Unite, care urmăresc să îl alunge de la putere pe Maduro.

Rusia este un susţinător major al regimului Maduro.

“Avionul Il-62 care a transportat tehnicienii ruşi ce s-au aflat în Venezuela în ultimele luni... pleacă din Caracas spre Moscova în 26 iunie”, a susţinut mesajul.

Anterior, Ambasada rusă a precizat într-un mesaj postat pe Twitter că un avion a sosit în Venezuela în 25 iunie, având la bord o altă echipă tehnică pentru întreţinerea regulată a echipamentelor ruseşti din ţara sud-americană.

Rusia a vândut Venezuelei arme în valoare de sute de milioane de dolari.

Kremlinul a insistat totuşi că numărul tehnicienilor aduşi în Venezuela nu a crescut.

Acţiunea ruşilor are loc în contextul în care Maduro este prins de luni de zile într-o luptă pentru putere cu liderul opoziţiei Juan Guaido, care s-a autoproclamat în ianuarie preşedinte interimar al Venezuelei.

SUA şi alte peste 50 de naţiuni urmăresc înlăturarea lui Maduro de la putere şi îl susţin pe Guaido, şi mii de venezueleni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva regimului său. În schimb, Maduro are de partea sa Rusia, China, Iran şi alte câteva regimuri autoritare.

Situaţia economică a Venezuelei, pe vremuri unul dintre cele mai bogate state ale Americii Latine, a început să se deterioreze atunci când liderul marxist Hugo Chavez a îmbarcat naţiunea pe calea reformelor socialiste în economie. Controlul statului asupra pârghiilor economice, naţionalizările, bugetele sociale enorme cât şi - spre sfârşit - intervenţiile masive în domeniul ratei de schimb - au stimulat piaţa neagră şi au pus economia Venezuelei pe butuci aducând rata inflaţiei la peste 1 milion % şi distrugând orice brumă de bunăstare a oamenilor de rând.

Guvernul venezuelean a preluat controlul asupra tuturor operaţiunilor valutare din ţară începând cu 2003. Ca urmare, în statul sud-american a luat naştere o piaţă ilegală de operaţiuni valutare, al cărei curs de schimb depăşeşte de câteva zeci de ori cursul oficial. Venezuela a liberalizat operaţiunile în dolari doar în august 2018. Totuşi, sistemul de schimb valutar oficial DICOM a rămas în vigoare. Rata de schimb a devenit doar recent egală cu rata de pe piaţa neagră şi, ulterior, chiar a depăşit-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor