Şeful spionajului intern german: Rusia încearcă să destabilizeze Germania înaintea alegerilor

Agenţia de spionaj german susţine că Rusia încearcă să destabilizeze societatea germană printr-o campanie de propagandă tot mai amplă, dezinformare şi atacuri cibernetice înaintea alegerilor federale din 2017.
Hans-Georg Maassen, şeful serviciilor interne de informaţii germane. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.12.2016

“Vedem spionaj cibernetic şi operaţiuni cibernetice agresive şi intensificate care ar putea să pericliteze oficiali ai guvernului german, membri ai Parlamentului şi angajaţi ai partidelor democratice”, a declarat, joi, Hans-Georg Maassen, şeful Agenţiei germane de spionaj intern, BfV.

Avertismentul are loc la două luni după ce serviciile americane de informaţii au acuzat public Rusia de atacuri cibernetice împotriva unor persoane şi organizaţii politice americane cu scopul de a interfera cu procesul electoral american înaintea alegerilor prezidenţiale din 8 noiembrie, câştigate de republicanul Donald Trump.

Rusia a respins în repetate rânduri acuzaţiile că ar fi fost în spatele atacurilor. Nu a existat niciun răspuns oficial imediat din partea Moscovei referitor la declaraţia şefului spionajului.

Maassen a citat “spionajul cibernetic tot mai agresiv” împotriva entităţilor politice germane ca parte a unui număr tot mai mare de dovezi privind “încercările de a influenţa alegerile federale [germane] de anul viitor”.

BfV a notat o “creştere semnificativă” a numărului de atacuri atribuite unui grup de hackeri cunoscut sub numele de Fancy Bear, pe care experţii în securitate l-au asociat cu serviciile ruse de informaţii. Grupul a fost învinuit de efectuarea de atacuri cibernetice asupra Comitetului Naţional Democrat din SUA în acest an şi a Parlamentului german în 2015.

În plus, BfV a declarat că a observat o gamă largă de instrumente de propagandă rusească şi “utilizarea intensă a resurselor financiare” pentru a viza parlamentari şi grupuri politice ruseşti din Germania cu campanii de dezinformare.

Mass media de stat rusă a raportat în repetate rânduri despre crime sau infracţiuni comise de imigranţi în Germania, asociindu-le cu decizia cancelarului german Angela Merkel de a permite accesul în ţara sa a sute de mii de imigranţi care au fugit de războaiele din Orientul Mijlociu.

Maassen a mai declarat, joi, că atacurile cibernetice recente împotriva politicienilor germani ar putea urmări colectarea de informaţii compromiţătoare despre aceştia.

El a adăugat că agenţia se aşteaptă la o creştere suplimentară a atacurilor cibernetice înaintea alegerilor de anul următor, a căror dată încă nu a fost stabilită, dar care ar putea avea loc în septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor