Directorul NSA: O naţiune-stat a depus un “efort conştient” pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA

Directorul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) a declarat că nu ar trebui să existe “nicio incertitudine în mintea nimănui” că a existat un “efort conştient din partea unui stat-naţiune” de a manipula rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din 8 noiembrie.
Directorul NSA, Michael S. Rogers.
Directorul NSA, Michael S. Rogers. (Captură Foto)

Amiralul Michael Rogers, care conduce atât NSA cât şi Comandamentul Cibernetic al SUA, a făcut aceste comentarii în timpul unei conferinţe prezentate de ziarul american Wall Street Journal ca răspuns la o întrebare privind publicarea de către WikiLeaks a aproximativ 20.000 de emailuri interne ale Comitetului Naţional Democrat.

“Nu ar trebui să existe nicio incertitudine în mintea nimănui”, a declarat Rogers. “Nu este vorba de un lucru făcut întâmplător. Aceasta nu a fost o ţintă aleasă pur si simplu arbitrar. A fost un efort conştient făcut de o naţiune-stat pentru a încerca să obţină un anumit efect”.

Rogers nu a specificat statul sau efectul, deşi oficiali americani ai serviciului de informaţii susţin că suspectează faptul că Rusia a furnizat emailuri către WikiLeaks după ce hackerii le-au furat de pe serverele Comitetului Naţional Democrat (CND) şi din contul de email al managerului campanei lui Hillary Clinton, John Podesta.

Cel puţin două grupuri de hackeri diferite, asociate cu guvernul rus, au fost descoperite în interiorul reţelelor CND în ultimul an, unde au citit emailuri, au monitorizat discuţii şi au descărcat documente private. Multe dintre acele documente au fost ulterior publicate de website-ul WikiLeaks.

Hackuirea democraţilor americani, care a fost investigată de FBI şi firma de securitate cibernetică Crowdstrike, a fost asociată cu Rusia printr-o analiză tehnică extinsă care a fost prezentată în detaliu pe website-ul companiei. Fostul cercetător NSA Dave Aitel, care acum conduce o altă firmă de securitate cibernetică, a declarat că analiza a fost destul de precisă.

Hackuirea adresei private de gmail a lui Podesta a fost urmărită de la cercetătorii în securitate cibernetică până la hackeri din cadrul serviciului rus de spionaj extern (GRU), deoarece grupul a făcut o eroare în timpul campaniei sale de hacking, ce a folosit metoda spear phishing, adică se bazează pe păcălirea utilizatorilor să acceseze linkuri virusate sau să îşi dezvăluie parolele. Cercetătorii au descoperit că grupul a atacat peste 100 adrese de email asociate cu campania lui Clinton, conform ziarului New York Times.

Administraţia Obama a acuzat public în luna octombrie Rusia că a fost în spatele acelor hackuiri.

“Comunitatea americană de informaţii este încrezătoare că guvernul rus a direcţionat recentele compromiteri ale emailurilor”, arată o declaraţie publicată de Departamentul american al Securităţii Interne. “Aceste furturi şi dezvăluiri urmăresc să interfereze cu procesul electoral american”.