Trump recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului

În ciuda opoziţiei comunităţii internaţionale, Donald Trump a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitala Israelului şi a decis să iniţieze procesul de relocare a ambasadei americane din Tel Aviv, la Ierusalim. Decizia reprezintă o schimbare majoră a politicii externe a Statelor Unite în Orientul Mijlociu.
Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)
Gina Zaragiu
06.12.2017

Preşedintele Donald Trump a schimbat miercuri decenii de politică americană şi a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, în ciuda avertismentelor din întreaga lume că gestul ar conduce în continuare la deriva dintre Israel şi palestinieni, potrivit Reuters.

Într-un discurs ţinut la Casa Albă, Trump a afirmat că administraţia sa va începe de asemenea un proces de mutare a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim - care ar putea dura câţiva ani.

Statutul Ierusalimului - adăpost al locurilor sfinte ale religiilor musulmane, evreieşti şi creştine - a fost una dintre cele mai spinoase probleme în eforturile de pace ale Orientului Mijlociu.

Israelul consideră oraşul drept capitala sa eternă şi indivizibilă şi doreşte ca toate ambasadele să-şi aibă sediul acolo. Palestinienii vor ca viitoarea capitală a Palestinei să se afle în sectorul estic al oraşului, pe care Israelul l-a capturat în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 şi l-a anexat - o mişcare care nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională.

Decizia lui Trump este de natură să-i mulţumească pe susţinătorii săi principali - guvernul lui Benjamin Netanyahu, conservatorii republicani şi creştinii evanghelici - care reprezintă o parte importantă a bazei sale electorale.

Susţinătorii lui Trump afirmă că decizia reflectă realitatea Ierusalimului ca centru al credinţei evreieşti şi faptul că oraşul este sediul guvernului israelian.

Trump şi-a numit decizia drept un pas "mult aşteptat" pentru avansarea procesului de pace.

"Am hotărât că este timpul să recunoaştem oficial Ierusalimul drept capitala Israelului", a spus Trump. "În timp ce preşedinţii anteriori au făcut această promisiune importantă a campaniei, nu au reuşit să se ţină de cuvânt. Astăzi, eu mă ţin de cuvânt".

Trump a acţionat conform unei legi din 1995 care cere Statelor Unite să-şi mute ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi, Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama, au întârziat constant decizia pentru a evita inflamarea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Un reprezentant palestinian a declarat că decizia lui Trump a constituit o declaraţie de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a făcut apel la respectarea status quo-ului Ierusalimului, spunând că o nouă tensiune ar inflama şi mai mult conflictele internaţionale.

China şi Rusia şi-au exprimat îngrijorarea că planurile ar putea agrava ostilităţile din Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor