SUA şi Israel încearcă să împiedice publicarea unei “liste negre” a ONU privind coloniile evreieşti

Preşedintele Donald Trump (st) împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la o ceremonie oficială de întâmpinare a liderului american pe Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, 22 mai 2017.
Preşedintele Donald Trump (st) împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la o ceremonie oficială de întâmpinare a liderului american pe Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, 22 mai 2017. (Ilia Yefimovich/Getty Images)

Administraţia preşedintelui american Donald Trump conlucrează cu Israelul pentru a se asigura că o “listă neagră” a ONU privind coloniile ilegale evreieşti din Cisiordania nu va fi făcută publică. Lista ar cuprinde zeci de companii israeliene majore.

“Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că această listă nu va vedea lumina zilei”, a declarat ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon.

În luna martie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a ordonat întocmirea unei baze de date cu companiile care operează în coloniile israeliene.

Aproximativ 600.000 de israelieni locuiesc în cele peste 230 de colonii ilegale construite începând cu 1967, când Israelul a ocupat teritoriile palestiniene Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Palestinienii doresc ca Cisiordania să facă parte dintr-un viitor stat palestinian independent, cu capitala în Ierusalimul de Est.

Extinderea continuă a coloniilor israeliene reprezintă unul dintre obstacolele majore ale păcii în Orientul Mijlociu.

Comunitatea internaţională a avertizat în repetate rânduri că aceşti colonişti nu îşi au locul într-un viitor stat palestinian şi că Israelul ar trebui să îi evacueze.

Preşedintele Donald Trump - aclamat ca un “mare prieten al poporului evreu” de către premierul israelian Benjamin Netanyahu - a ameliorat legăturile cu Israelul, care s-au tensionat în timpul mandatului fostului lider american Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe