Turcia neagă un complot de răpire a lui Gulen cu ajutorul unui fost oficial al administraţiei Trump

Fehtullah Gulen
Fehtullah Gulen (Getty Images)

Turcia a respins ca fiind “ridicole” rapoartele media americane că ar fi oferit milioane de dolari Statelor Unite pentru a-l preda pe clericul Fethullah Gulen. Rapoartele îl implică pe Michael Flynn, fost consilier al administraţiei Trump pentru probleme legate de securitate.

“Toate acuzaţiile că Turcia ar recurge la mijloace externe pentru a ocoli legea cu scopul de a obţine extrădarea [lui Gulen] sunt complet false, ridicole şi neîntemeiate”, a precizat sâmbătă Ambasada turcă în Washington pe contul său de Twitter.

Guvernul turc îl acuză pe Gulen, care a locuit în SUA de aproape 20 de ani, de orchestrarea unui puci eşuat împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în iulie 2016. Aproximativ 250 de persoane au fost ucise în timpul evenimentelor respective, ulterior fiind lansată o campanie dură de înlăturare a opoziţiei, soldată cu arestarea a zeci de mii de persoane.

Ankara a cerut deseori extrădarea lui Gulen, dar cererea a fost respinsă.

Plan de răpire?

Declaraţia ambasadei turce constituie un răspuns la raportul publicat în Wall Street Journal, care a susţinut că procurorul special american Robert Mueller investighează dacă li s-ar fi oferit aproximativ 15 milioane de dolari lui Flynn şi fiului său pentru capturarea lui Gulen şi predarea sa autorităţilor turce.

Reţeaua de televiziune NBC a raportat de asemenea că echipa lui Mueller verifică dacă Flynn a avut o întâlnire cu oficiali turci în decembrie 2016, în cadrul căreia s-ar fi discutat această potenţială propunere.

Ambele rapoarte au susţinut că discuţiile ar fi inclus un plan de zbor al lui Gulen cu un avion privat la închisoarea de pe insula turcă Imrali.

Wall Street Journal a afirmat că nu există nicio indicaţie că s-ar fi făcut totuşi vreo plată.

Avocaţii lui Flynn au descris acuzaţiile ca fiind “scandaloase” şi “false”.

Flynn a demisionat din funcţia de consilier al preşedintelui Donald Trump pe probleme de securitate naţională la doar 24 de zile de la numirea sa, după ce au apărut informaţii potrivit cărora acesta nu l-a anunţat pe vicepreşedintele Mike Pence de contactele avute cu fostul ambasador rus în SUA, Serghei Kisliak, în perioada dintre alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2016 şi învestirea oficială a preşedintelui în ianuarie 2017.

Kisliak a declarat în luna august că discuţiile sale cu fostul consilier pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Michael Flynn, au fost “complet adecvate, calme şi absolut transparente”.

“Am discutat despre cele mai elementare lucruri. Există câteva probleme care sunt importante pentru relaţiile ruşilor cu SUA – cea mai importantă chestiune este terorismul. Acesta a fost unul dintre subiectele despre care am discutat. În general, interacţiunea noastră a fost absolut adecvată, calmă şi complet transparentă. Nu au existat secrete [în legătură cu acea interacţiune], cu siguranţă nu în ceea ce ne priveşte”.

Deşi nu a prezentat dovezi incontestabile, comunitatea americană de informaţii a declarat în luna ianuarie că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o “campanie de influenţare” împotriva alegerilor americane, cu obiectivul de a submina încrederea in procesul electoral american, de a o denigra pe Clinton şi a-l ajuta pe Trump să câştige preşedinţia. Atât Trump cât şi Putin neagă aceste acuzaţii.

De asemenea, Mueller conduce o investigaţie asupra posibilei colaborări între membri ai campaniei lui Trump şi Rusia în timpul alegerilor din 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe