Trump evaluează efectul mutării Ambasadei SUA în Ierusalim asupra procesului de pace

Preşedintele american Donald Trump ia în considerare efectul pe care l-ar avea potenţiala mutare a Ambasadei SUA din Israel în Ierusalim asupra procesului de pace dintre israelieni şi palestinieni, a declarat secretarul de stat american.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat duminică la NBC TV că preşedintele Donald Trump analizează cu mare atenţie “modul în care o astfel de decizie va afecta procesul de pace”.

Comentariile lui Tillerson au avut loc cu câteva zile înainte ca Trump să înceapă o călătorie în străinătate, care va include întâlniri cu lideri israelieni şi palestinieni.

Statutul Ierusalimului este unul dintre cele mai sensibile elemente ale conflictului israeliano-palestinian ce durează de câteva decenii.

Palestinienii privesc Ierusalimul ca o capitală a viitorului lor stat. Pe de altă parte, Israelul a anexat Ierusalimul de Est şi a declarat întregul oraş drept capitală a sa, mişcare care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a promis că va recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului şi că va muta ambasada americană în acest oraş. Promisiunea i-a nemulţumit însă pe palestinieni şi pe aliaţii lor, iar Trump ulterior şi-a retras afirmaţiile.

Tillerson a declarat că decizia lui Trump va fi luată pe baza analizării informaţiilor şi va include părerile părţilor implicate în convorbiri şi, cu siguranţă, părerea Israelului dacă viziunea sa ajută în procesul de pace sau reprezintă o distragere a acestuia”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins temerile Statelor Unite.

“Transferarea ambasadei americane în Ierusalim nu numai că nu va afecta procesul de pace, ci va avea un efect opus. [Această mişcare] va promova procesul prin corectarea unei nedreptăţi istorice şi prin distrugerea fanteziei palestiniene că Ierusalimul nu este capitala Israelului”, a precizat cabinetul său într-o declaraţie.