Rusia avertizează SUA şi Canada în legătură cu livrările de arme către Ucraina

Soldat ucrainean stă pe un vehicul blindat la 20 km sud de Doneţk, 10 iulie 2014. (Dominique Faget/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2017

Rusia a avertizat SUA şi Canada cu privire la consecinţele livrărilor de arme către Ucraina. La o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU, adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Petr Ilicev, a afirmat că livrările de arme americane şi canadiene către Ucraina împing conducerea ţării către noi activităţi militare.

Diplomatul rus a atras atenţia asupra rapoartelor care susţin că statul canadian a anunţat că este pregătit să emită licenţe companiilor pentru livrările de arme către Ucraina, şi a rapoartelor care susţin că firmele americane, în special producătorul de lansatoare de grenade de mână AirTronic USA, “deja livrează arme Kievului, primind consimţământul Departamentului de Stat şi al Pentagonului în spatele scenei, deşi un oficial american declară că nu există o decizie finală în privinţa acestei probleme”.

“Am dori să recomandăm celor care împing (ţările) în direcţia luării unor astfel de decizii şi care iau aceste decizii, să se gândească la responsabilitate. Este clar faptul că livrarea în Ucraina de mijloace de război americane şi canadiene împinge conducerea ţării spre noi activităţi militare – lucru care sabotează acordurile de pace de la Minsk. Toată lumea ar trebui să înţeleagă faptul că acest conflict din Donbas nu va fi soluţionat cu forţa, iar cei care furnizează arme criminalilor vor fi învinuiţi pentru uciderea oamenilor de acolo”, a mai afirmat Ilicev.

Anterior, s-a raportat că statul canadian a plasat Ucraina pe lista ţărilor unde pot fi vândute arme automate de producţie canadiană. Anunţul a fost publicat de Canada Gazette, publicaţia oficială a guvernului canadian. Anunţul mai susţine că aplicaţiile pentru importul sau exportul de bunuri, conform legislaţiei naţionale, sunt luate în considerare de guvernul Canadei în funcţie de fiecare caz în parte, în conformitate cu politicile internaţionale şi de apărare ale ţării. În prezent, lista include 39 de ţări, majoritatea fiind membri NATO.

Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit în aprilie 2014 între forţele separatiste susţinute de Rusia şi trupele guvernamentale ale Kievului, la doar o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea. În luptele din Donbas - aşa cum este cunoscut estul Ucrainei - şi-au pierdut viaţa peste 10.000 de persoane până în prezent. Uniunea Europeană împreună cu Statele Unite au impus sancţiuni împotriva Moscovei pentru rolul său în criza ucraineană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor