Şeful spionajului german avertizează: Rusia este un "potenţial pericol"

Directorul BND, Bruno Kahl.
Directorul BND, Bruno Kahl. (Getty Images)

Mass media germană a declarat vineri că Serviciul german de informaţii (BND) a oferit, în secret, mai multor jurnalişti informaţii care conţineau critici la adresa Rusiei înainte ca datele să fie dezvăluite de agenţie. Informaţiile ar fi fost furnizate în timpul unor conversaţii neoficiale cu unii reporteri, a precizat Tagesspiegel, citând surse din cadrul BND. Nicio altă informaţie privind aceste conversaţii nu este disponibilă.

La o conferinţă ce a avut loc în Munchen la mijlocul lunii noiembrie, directorul BND, Bruno Kahl, a cerut ţărilor occidentale să se asigure că sunt pregătite pentru orice “potenţial pericol” reprezentat de Rusia şi, în acelaşi timp, să menţină “legături strânse” cu Moscova.

“În loc să avem un partener pentru consolidarea securităţii europene, mai degrabă ne vom confrunta cu un potenţial pericol din partea Rusiei”, a declarat Kahl într-un interviu pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung, adăugând că statele occidentale ar trebui totuşi să susţină relaţii strânse şi canale de comunicare cu Moscova în cazul în care aceasta doreşte să coopereze.

Relaţiile dintre Rusia şi statele occidentale, inclusiv Germania, s-au deteriorat semnificativ în 2014 după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi s-a implicat în conflictul separatist din estul Ucrainei. SUA, Uniunea Europeană şi aliaţii lor au acuzat Rusia de interferare cu problemele interne ale Ucrainei şi au impus sancţiuni împotriva ruşilor. Moscova a respins acuzaţiile şi a aplicat un embargou alimentar împotriva ţărilor care au aplicat măsuri restrictive împotriva Rusiei.

În acelaşi timp, invocând amestecul Rusiei în criza ucraineană, NATO şi-a extins treptat prezenţa militară în estul Europei şi, după un summit în iulie 2016, alianţa a anunţat că vă trimite patru batalioane multinaţionale în Lituania, Letonia, Estonia şi Polonia. În luna mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a afirmat că, deşi Rusia nu este o ameninţare, Moscova nu poate ignora acţiunile care ar putea reprezenta o ameninţare pentru interesele sale naţionale.