Liderii UE prelungesc cu 6 luni sancţiunile împotriva Rusiei privind criza ucraineană

Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
15.12.2017

Liderii Uniunii Europene au convenit să prelungească cu şase luni sancţiunile aplicate Rusiei pentru rolul şi acţiunile agresive ale acesteia în Ucraina.

Decizia, anunţată joi în cadrul unui summit UE, va prelungi restricţiile actuale împotriva Moscovei până în iulie 2018.

Măsurile UE, care vizează în principal sectoarele bancar şi energetic ale Rusiei, au fost impuse pentru prima dată în vara lui 2014 şi au fost extinse de atunci tot la fiecare şase luni.

Uniunea Europeană, împreună cu Statele Unite, au impus sancţiuni după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi ca răspuns la decizia Moscovei de a susţine separatiştii din estul Ucrainei care luptă cu trupele guvernamentale ale Kievului într-un conflict izbucnit în aprilie 2014 şi soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane până în prezent.

Diplomaţi UE, care au discutat sub anonimat cu presa, declaraseră în 8 decembrie că preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel vor recomanda la acest summit prelungirea sancţiunilor cu alte şase luni.

După anunţarea deciziei, Merkel a afirmat că liderii UE au avut o “discuţie foarte amplă cu privire la prelungirea sancţiunilor” şi că au convenit toţi că este necesar să se realizeze un progres suplimentar în procesul de pace, potrivit prevederilor incluse în acordul de pace de la Minsk ce a fost semnat în 2015.

“Am prevenit amplificarea situaţiei, dar nu am înregistrat un progres suficient pentru a ridica sancţiunile. Dar am căzut cu toţii de acord că trebuie să facem totul pentru a avansa procesul [de pace] de la Minsk”, a declarat Merkel.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a lăudat decizia UE privind prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

“Liderii Uniunii Europene au luat o decizie politică importantă în ceea ce priveşte prelungirea sancţiunilor economice aplicate Rusiei ca urmare a încălcării integrităţii teritoriale a Ucrainei şi din cauza refuzului [Moscovei] de a pune capăt agresiunii hibride împotriva ţării noastre”, a scris preşedintele ucrainean pe pagina sa oficială de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor