Rusia retrage militari dintr-un centru de control al acordului de încetare a focului în Donbas

Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei.
Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei. (Getty Images)

Militari ruşi au început marţi să se retragă de la Centrul Comun pentru Control şi Coordonare [a Acordului de Încetare a focului] (CCCC) din regiunea est-ucraineană Donbas. Ministerul rus de Externe a susţinut într-o declaraţie că activitatea observatorilor ruşi a devenit imposibilă din cauza poziţiei Kievului.

Între timp, o sursă diplomatică rusă a informat publicaţia Izvestia că prin retragerea observatorilor nu înseamnă că Rusia suspendă orice interacţiune cu Ucraina în cadrul CCCC, precizând că ar fi vorba de suspendarea “prezenţei fizice” a militarilor ruşi, în timp ce comunicaţiile necesare se vor efectua prin conferinţe telefonice.

Kievul este învinuit că ar fi forţat Moscova să ia o astfel de decizie prin crearea de obstacole pentru specialiştii ruşi, în ciuda faptului că Centrul a fost creat în conformitate cu un acord încheiat între preşedinţii rus şi ucrainean.

În acelaşi timp, diplomaţii ruşi au subliniat din nou faptul că acordurile de pace de la Minsk reprezintă documentul cheie pentru încheierea crizei ucrainene şi că nu există alte alternative.

Potrivit lui Eduard Basurin, comandant adjunct al Comandamentului de Operaţiuni al autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), încercările de a alunga observatorii ruşi din CCCC este o dovadă suplimentară că guvernul din Kiev ar fi hotărât să amâne implementarea acordurilor de la Minsk.

“Cel mai important lucru, totuşi, este acela că reprezentanţii Rusiei în CCCC au împiedicat Ucraina să bombardeze zonele rezidenţiale. Fără acei reprezentanţi, Kievul ar fi putut intensifica bombardamentele. Adevărul este că Ucraina nu ar putea garanta siguranţa observatorilor ruşi şi a interferat în mod activ cu activitatea lor”, a subliniat Basurin.

Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a alimentat separatismul în estul şi sudul Ucrainei, acesta fiind unul dintre motivele războiului izbucnit în aprilie 2014, care a ucis peste 10.000 de persoane în estul Ucrainei şi care încă se desfăşoară, deşi cu o intensitate mai redusă.

Rusia a negat faptul că a trimis soldaţi şi arme pentru a ajuta separatiştii să lupte împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei, deşi Kievul şi NATO susţin că există dovezi incontestabile în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe