Marea Britanie primeşte gaz rusesc de Crăciun, în ciuda sancţiunilor SUA. Novatek în centrul scandalului

(Captură Foto)
Andrei Popescu
16.12.2017

În această lună, Marea Britanie va prelua directe gaz rusesc pentru prima dată, după ce temerile că o criză de aprovizionare pe timp de iarnă va duce la creşterea preţurilor. Acordul este controversat deoarece furnizorul este o centrală de gaz rusească supusă sancţiunilor aplicate de SUA împotriva Moscovei.

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a deschis săptămâna trecută centrala de gaz natural lichefiat din Iamal din zona Arctică, în valoare de 22 miliarde de euro, unul dintre primii clienţi ai proiectului va fi Marea Britanie.

Putin a afirmat că centrala din Iamal este un “proiect extrem de important care asigură viitorul Rusiei şi viitorul economiei sale”.

Preţurile la energie au crescut în Marea Britanie în ultimele câteva zile după închiderea pentru reparaţii a urgenţă a unui gazoduct în Marea Nordului şi după o explozie la un terminal de gaz din Austria, care a forţat chiar Italia să declare pentru scurt timp o stare de urgenţă în ţară.

Compania britanică Ineos a anunţat în 11 decembrie că gazoductul său Forties, vechi de 42 de ani, va trebui să fie închis timp de două săptămâni după ce a fost descoperită o breşă într-o secţiune din Scoţia. Închiderea gazoductului a făcut ca Marea Britanie să piardă accesul la 12% din cota sa de gaz din Marea Nordului.

Livrarea gazului rusesc pe ţărmul britanic se va face pe mare, cu un spărgător de gheaţă special adaptat, şi nu printr-un gazoduct prin alte ţări europene.

Dar compania care furnizează gazul, Novatek, a fost ţinta unor sancţiuni impuse de SUA împotriva companiilor ruseşti din cauza implicării Moscovei în anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Sancţiunile impuse de Marea Britanie şi UE nu vizează în mod direct furnizorul de gaz natural lichefiat, dar restricţionează accesul său la instrumentele financiare.

Novatek a reuşit să ocolească penalităţile printr-o contabilitate creativă şi printr-un credit mare primit din partea unor investitori chinezi. Compania energetică franceză Total este de asemenea un partener al proiectului din Iamal.

Importarea directă de gaz din Rusia este o decizie care va ridica semne de întrebare, ţinând cont de poziţia Marii Britanii cu privire la Moscova şi Kiev. Premierul britanic Theresa May a acuzat recent Rusia de interferare cu alegerile şi că urmăreşte să “transforme informaţia într-o armă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor