Trucuri pentru mai mult spaţiu în locuinţă. Amenajarea practică a unui apartament mic

“Nu am destul spaţiu!” – este expresia pe care o folosesc adesea proprietarii apartamentelor mici, mereu în căutarea unor soluţii de optimizare a spaţiului restrâns din locuinţele de la bloc. Într-o locuinţă de mici dimensiuni, fiecare zonă trebuie să fie utilizată cât mai inteligent, pentru a putea maximiza spaţiul.
Trucuri pentru mai mult spaţiu în locuinţă (Facebook)
A. D.
09.05.2015

“Nu am destul spaţiu!” – este expresia pe care o folosesc adesea proprietarii apartamentelor mici, mereu în căutarea unor soluţii de optimizare a spaţiului restrâns din locuinţele de la bloc. Într-o locuinţă de mici dimensiuni, fiecare zonă trebuie să fie utilizată cât mai inteligent, pentru a putea maximiza spaţiul.

Aruncaţi fără milă tot ceea ce a rămas nefolosit de ani de zile. Practic, acestea (indiferent cât sunt de mici sau de mari) ocupă locul din casă degeaba.

Nu vă ataşaţi de mobilier. Scăpaţi de orice elemente de mobilier care nu sunt utile în casă.

În paralel organizaţi, grupaţi şi alegeţi soluţiile de amenajare simetrice de fiecare dată când aveţi ocazia. Un spaţiu organizat după regulile simetriei este mult mai practic şi mult mai mare din punct de vedere vizual. Simetria în amenajările interioare este unul din cele câteva trucuri simple care fac orice cameră să pară mai mare.

Depozitaţi pe verticală. În cazul în care aveţi foarte multe cărţi şi nu numai, secretul este să folosiţi piese de mobilier înalte, cu multe rafturi. Pereţii nu sunt niciodată folosiţi suficient: montaţi etajere de toate modelele şi dimensiunile, din podea până în tavan. Puteţi grupa rafturile în ansambluri simetrice sau asimetrice, în funcţie de gusturile dumneavoastră, iar camera va avea o cu totul altă imagine. În plus veţi avea mai mult spaţiu.

Rafturile şi etajerele pot fi folosite în absolut orice încăpere din casă, fie că vorbim despre sufragerie, baie, dormitor sau bucătărie.

Un interior mic, mai ales dacă este o cameră socială – cameră de zi, bucătărie, trebuie bine luminat. Lumina este unul din elementele care fac spaţiul mai mare decât este în realitate, fac locul calm, cald şi prietenos şi vă permit o amenajare personală.

Alegeţi draperii într-o culoare apropiată de cea a pereţilor. Astfel, ferestrele vor fi încadrate elegant, creând impresia de deschidere.

Un spaţiu în plus poate fi câştigat şi prin valorificarea pervazului ferestrei. Trebuie montat un pervaz lat şi rezistent, pe care se poate amenaja un loc de servit masa sau un loc pentru citit.

Folosiţi culori puţine şi jucaţi-vă doar cu tonurile de accent, folosind o culoare unică pentru pereţi şi podele şi fiţi cât se poate de limitaţi la capitolul detalii. Regula spune că detaliile trebuie să fie cât mai simple sau să lipsească cu desăvârşire. Menţinerea unei palete monocrome face camera să arate mai mare. În plus folosiţi mereu culorile deschise sau neutre pentru că acestea sunt cele care dau senzaţia de mărime a spaţiului.

Patul se poate transforma într-un excelent spaţiu de depozitare. Cutiile de plastic, de carton sau din lemn pot fi excelente pentru a adăposti lenjeria de pat, prosoapele sau alte obiecte pentru care nu găsiţi un loc propice de depozitare.

O platformă înălţată poate fi o soluţie foarte bună mai ales pentru garsoniere sau pentru apartamentele de 2 camere, unde nu există destul spaţiu de depozitare. Cu ajutorul acestei platforme se va obţine un spaţiu în plus de dormit, sub forma unui pat-sertar pe role, care va fi ascuns sub platformă. Deasupra platformei se poate amenaja o canapea sau un birou.

La fel de bine se pot folosi şi paturile suspendate, mai ales în camerele celor mici, unde sub pat, se poate amenaja spaţiul de joacă, sau biroul.

Depozitaţi hainele extrasezon sub pat şi organizaţi-vă şifonierul astfel încât să maximizaţi valoarea fiecărui colţişor.

Nişele inestetice din apartament pot fi valorificate şi transformate în cămară, birou sau dressing.

Un alt truc pentru mai mult spaţiu în locuinţă este să optaţi pentru mobilier retractabil, foarte practic. Piesele rabatabile pe perete sau pe care le strângeţi uşor pentru a elibera spaţiul sunt ideale. Mesele şi scaunele pliante, unul dintre cele mai utilizate trucuri pentru mai mult spaţiu în locuinţă, vă vor permite să primiţi câţi musafiri doriţi şi apoi să vă puteţi elibera spaţiul după ce au plecat.

În baie montaţi bare telescopice, pentru că se instalează uşor şi de ele se pot agăţa nenumărate accesorii de diferite dimensiuni.

Alegeţi produse electronice de mici dimensiuni. Televizorul cu ecran plat, sistemul audio suspendat, laptopul, vor da o notă de modernitate şi nu vor ocupa spaţiu mult.

Pentru un hol mic o soluţie salvatoare sunt piesele de mobilier compacte şi suspendate: pantofare înguste, etajere şi cuiere pentru căciuli, umbrele, genţi etc. De asemenea, se recomandă ca finisajele şi piesele de mobilier să fie în tonuri cât mai deschise: alb, bej, crem, culoarea caisei, vernil etc.

Sperăm că aceste trucuri pentru mai mult spaţiu în locuinţă vă vor ajuta în decorarea şi amenajarea unui apartament mic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor