Tribunal moscovit susţine interdicţia asupra website-ului lui Navalni
alte articole
Un tribunal al districtului Tagansky din Moscova a decis miercuri că interdicţia aplicată la începutul lunii ianuarie de agenţia federală de monitorizare a mass mediei asupra website-ului liderului opoziţiei Alexei Navalni este legală, respingând astfel procesul acestuia împotriva agenţiei.
În baza legii ruseşti privind extremismul, agenţia federală de monitorizare a mass mediei – sau Roskomnadzor – poate bloca website-uri întregi la cererea procurorilor dacă este prezent aşa zisul conţinut “extremist”, susţine Moscow Times.
Procurorii au cerut o interdicţie asupra website-ului lui Navalni datorită a ceea ce ei au declarat că ar fi fost un apel ca publicul să participe la un miting neautorizat în 15 ianuarie 2015.
Mitingul, programat a se desfăşura în ziua în care tribunalul ar fi înmânat sentinţele lui Navalni şi a fratelui său într-un caz de fraudă, era aşteptat să scoată în stradă câteva mii de oameni. Evenimentul s-a dovedit a fi atât de controversat încât, la cererea procurorilor ruşi, reţeaua de socializare Facebook a blocat o pagină care îl promova.
Ulterior, şedinţa pentru pronunţarea sentinţei a fost reprogramată pentru 30 decembrie, o mişcare văzută în mare parte că o încercare de a împiedica desfăşurarea protestului programat pentru 15 ianuarie.
Ivan Zhdanov, un reprezentant al lui Navalni, a declarat miercuri în sala de tribunal că interdicţia asupra website-ului acestuia este ilegală din moment ce informaţia despre protest a fost ştearsă la cererea procurorilor. În plus, Zhdanov a susţinut că procurorii nu au dovedit că informaţia în cauză a fost ilegală.
“Faptul că Navalni a şters informaţia publicată nu este o dovadă a recunoaşterii acestuia că informaţia respectivă este ilegală”, a afirmat Zhdanov, conform Interfax.
Navalni, care a condus protestele în masă împotriva lui Vladimir Putin, în urmă cu 3 ani, a primit o condamnare cu suspendare, după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri. În acelaşi proces fratele său a primit trei ani şi jumătate de închisoare pentru acuzaţii similare, pe care mulşi analişti le consideră motivate politic.
Amândoi au fost acuzaţi de furtul a 30 de milioane de ruble (aproximativ 500.000 de dolari) de la două firme, incluzând una afiliată la compania franceză de cosmetice Yves Rocher, în perioada 2008–2012.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.