Trei mari operatori de telefonie, amendaţi cu aproape un miliard

Vodafone, Orange şi Telekom au cumulat amenzi în valoare de 900.000 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor de a acoperi cu semnal zeci de localităţi din mediul rural.
Ana Ion
25.07.2016

alte articole

(JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)
Ana Ion
25.07.2016

Trei mari operatori de telefonie din România - Vodafone, Orange şi Telekom - au fost amendaţi cu 900.000 de lei de către arbitrul telecom (ANCOM) pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire cu semnal a zeci de localităţi rurale, obligaţii asumate în urma licitaţiei din 2012, relatează Hotnews.

Vodafone a fost amendată cu 720.000 de lei, Orange cu 120.000 de lei şi Telekom cu 60.000 de lei. Amenzile au fost date în contextul în care Vodafone şi Orange au avut fiecare obligaţia de a acoperi câte 225 de localităţi rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localităţi rurale până la data de 5 aprilie 2016, la termenul stabilit constatându-se ca doar RCS&RDS şi-a respectat obligaţiile de acoperire.

Potrivit ANCOM, în cadrul licitaţiei de spectru desfăşurată în anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 mhz şi/sau 900 mhz), respectiv Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone, obligaţia ca fiecare să acopere un anumit număr din cele 676 de localităţi nedeservite cu reţele de comunicaţii mobile de bandă largă, proporţional cu resursele de spectru câştigate.

Începând cu 6 aprilie 2016, ANCOM a desfăşurat o campanie de verificare a modului în care operatorii şi-au îndeplinit obligaţia, constatând că Vodafone, Orange şi Telekom România Mobile Communications nu şi-au îndeplinit obligaţiile.

Cei trei furnizori de comunicaţii electronice sancţionaţi vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenţionale către bugetul de stat şi să-şi îndeplinească obligaţiile de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio.

Contactaţi de hotnews, reprezentanţii Vodafone au precizat că acoperirea aşa-numitelor 'zone albe' este un proiect în care compania investeşte în permanenţă resurse însă procesul este anevoios, eforturile de a acoperi aceste zone fiind deseori blocate în diverse etape, cum ar fi în cea de obţinere a autorizaţiilor de construcţie necesare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor