SUA ia măsuri împotriva companiilor care îşi mută sediul în străinătate pentru a evita taxele
alte articole
"Nu poti lasa o criza nefolosită" sustinea Emanuel Rahm, seful de personal al Casei Albe in 2008, vorbind despre scandalul financiar in care Wall Streetul tarase o lume intreaga.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a iesit la rampă anuntand ca va introduce legislatie care sa interzica companiilor americane sa se mute in strainatate pentru a evita plata taxelor.
Una dintre măsuri restricţionează abilitatea filialelor americane ale companiilor străine de a deduce din impozit dobânzile pe care le plătesc pentru împrumuturile făcute la companiile lor mamă.
Măsura va afecta companiile europene care folosesc strategii similare pentru a-şi reduce taxele din SUA.
Noile reguli anunţate de Trezoreria SUA în această săptămână urmăresc să reducă aşa zisele “inversări de impozit” – situaţii care apar atunci când un grup american achiziţionează o companie mai mică în străinătate şi îşi mută sediul, dar nu şi operaţiunile, într-o jurisdicţie cu taxe mai mici.
Planul producătorului de medicamente Pfizer de a cumpăra compania rivală Allergan şi de a se muta în Irlanda a fost una dintre “inversările de impozit” care au determinat administraţia Obama să acţioneze. Acordul în valoare de 160 miliarde de dolari a căzut săptămâna trecută ca urmare a altor aspecte ale reformelor prezentate de Trezoreria SUA.
Conform noii reguli privind datoriile, dacă o subsidiară americană transferă bani companiei sale mamă din străinătate cu trei ani înainte sau după ce a împrumutat bani de la aceasta, prin plătirea unui dividend sau cumpărarea de acţiuni în compania mamă, atunci autorităţile fiscale americane ar putea considera împrumutul drept profit. Acest lucru înseamnă că dobânda la creditul contractat nu va mai fi deductibilă.
Experţii au declarat că firmele şi companiile europene vor putea în continuare să mute profiturile prin intermediul datoriei intra-grup, doar că ar putea face acest lucru treptat şi de-a lungul unei perioade mai mari de timp.
Trezoreria SUA susţine că vizează mai degrabă situaţiile în care sunt create datorii mari pentru a finanţa dividende la scurt timp după ce are loc o inversare de impozit sau o achiziţie străină, şi mai puţin situaţiile comune în care subsidiarele din SUA acumulează datorii intra-grup. Iar acest lucru are loc prin forţarea subsidiarei la plata treptată a întregului său profit către compania mamă, sub forma de dividende şi apoi la contractarea unui împrumut de la aceasta pentru noi investiţii.
“Regulile propuse în general nu se aplică unei datorii legate de un terţ create pentru a finanţa o investiţie reală în afaceri, precum construirea sau echiparea unei fabrici”, susţine Trezoreria SUA.
Companiile de regulă nu publică detalii despre finanţările lor intra-grup, aşadar este imposibil să se estimeze profitul pe care îl ascund companiile străine de sistemul american de taxe prin împrumuturi intra-grup. Richard Murphy, profesor de economie politică internaţională la City University London, estimează că IRS ar putea pierde zeci de miliarde de dolari în taxe în fiecare an în acest fel.
Companiile care şi-au redus facturile fiscale americane prin împrumuturi intra-grup includ producătorul de medicamente GlaxoSmithKline, grupul Pearson, compania Scottish Power şi grupul de telecomunicaţii Vodafone.
Companiile au declarat că împrumuturile lor către subsidiarele americane au fost relaxate şi că s-au conformat cu toate regulile fiscale. Dar detaliile acestor împrumuturi au ajuns în atenţia publică după scurgeri de informaţii sau acţiuni legale întreprinse de autorităţile fiscale.
O examinare efectuată în 2013 de Reuters asupra planificării fiscale a celui mai grup de software din Europa, SAP AG, a arătat cum firma germană şi-a mutat profiturile din SUA, care are un impozit pe profit de cel puţin 35%, în Irlanda unde impozitul pe profit este de 12,5%.