Transnistria pregătită pentru “conflicte” în cazul lansării misiunii moldo-ucrainene la frontieră
alte articole
Subiectul privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană de pe segmentul transnistrean a devenit în ultima perioadă principala temă de discuţii şi de neînţelegeri între Chişinău şi Tiraspol. Autorităţile separatiste din stânga Nistrului se opun instalării punctului comun de trecere Cuciurgan-Pervomaisk. Administraţia separatistă susţinută de Federaţia Rusă avertizează că în cazul instalării misiunii comune moldo-ucrainene ar putea izbucni “conflicte”, motivând că atunci când reprezentanţii structurilor de forţă moldoveneşti (vameşi, poliţişti de frontieră) vor ajunge în contact direct cu cei transnistreni, confruntările nu vor putea fi evitate.
”Nu există niciun mecanism de separare a structurilor de forţă, niciun mecanism care ar reglementa activitatea lor. Prezenţa acestora este din start conflictuală - se va confrunta populaţia transnistreană cu forţele moldoveneşti, pe teritoriul Ucrainei”, susţine pretinsul „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, citat de către report.md.
Reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la OSCE, Alexandr Lukaşevici, a transmis o scrisoare şefului Misiunii OSCE din Republica Moldova în care se menţionează acest subiect. Oficialul rus afirma că Moldova şi Ucraina ar trebui să consulte mai întâi opinia Tiraspolului, înainte de a lua o decizie deoarece controlul comun moldo-ucrainean ar afecta veniturile regiunii transnistrene.
„Daunele cauzate de acest lucru, potrivit transnistrenilor, ar putea depăşi 6% din PIB-ul anual al regiunii. Ne miră faptul că acest lucru se întâmplă fără consultări cu Tiraspolul. Probabil, ar trebui să se revină la practica internaţională normală şi să se ia în considerare părerile tuturor părţilor interesate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.
Oficialii de la Chişinău precizează că asigurarea securităţii hotarelor sale şi controlul la frontiera cu Ucraina ţin doar de relaţiile dintre cele două state. Controlul comun la frontieră va facilita circulaţia populaţiei şi a mărfurilor şi va reduce mita, corupţia şi contrabanda, a punctat Gheorghe Balan vicepremierul moldovean responsabil pentru reintegrare, potrivit sursei citate, precizând că Tiraspolul politizează intenţionat acest subiect, dar de fapt este vorba de interesele unor grupuri care conduc regiunea şi care beneficiază de pe urma elementelor ilicite de la frontieră. “Faptul că partea transnistreană transmite asemenea semnale agresive, chipurile de îngrijorătoare, denotă că ea însăşi urzeşte rea intenţie.”
În context, analistul politic Veaceslav Berbeca susţine că stabilirea controlului comun îi deranjează pe liderii separatişti, deoarece Republica Moldova va începe să-şi controleze segmentul transnistrean al frontierei. “Este un element cu o încărcătură politică foarte mare – Chişinăul începe să-şi exercite suveranitatea asupra teritoriului său. În plus e vorba de problema contrabandei care va fi restrânsă, ceea ce deranjează anumite cercuri din regiunea transnistreană”, a comentat analistul.
În prezent segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu este controlat de către autorităţile de la Chişinău. În opinia lui Gheorghe Balan, pentru că autorităţile de la Tiraspol se opun, punctul vamal comun ar putea fi amenajat pe teritoriul Ucrainei. Postul Cuciurgan-Pervomaisc ar urma să fie primul punct comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean unde există 13 puncte de control. Misiunea de control comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk ar putea fi lansată în luna mai.
La sfârşitul lunii martie, preşedintele RM, Igor Dodon a anunţat, în cadrul unei întrevederi cu aşa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că ar fi discutat şi despre punctul de trecere Pervomaisk–Cuciurgan. Astfel, cei doi ar fi convenit asupra creării unui grup de experţi care se vor întâlni pentru a discuta riscurile economice apărute odată cu amplasarea regimului de control moldo-ucrainean comun pe segmentul transnistrean al frontierei, în special la punctul de trecere de la Cuciurgan.
Totuşi, analiştii politici de la Chişinău au criticat poziţia şefului statului, menţionând că acesta nu poate garanta nimic, deoarece nu are atribuţii în acest sens, Preşedintele având competenţe limitate, dar şi o reputaţie proastă la Kiev, datorită declaraţiilor privind anexarea Crimeii de către Rusia.