Moldova a semnat cu Ucraina noul contract de furnizare a energiei electrice. Tiraspolul nemulţumit

Autorităţile Transnistriei consideră că tenderul privind selectarea furnizorului de energie electrică pentru Moldova ar fi fost organizat cu încălcarea legii, iar decizia de a semna contractul cu Ucraina ar lovi înteresele Rusiei.
(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
04.04.2017

Serghei Obolonik, aşa-zisul ministru al Dezvoltării Economice din Transnistria susţine că autorităţile de la Chişinău au renunţat la contractul cu compania rusă Inter RAO EES, care controlează Centrala de la Cuciurgan, din motive politice, iar încălcările privind organizarea licitaţiei au fost admise conştient pentru a-l exclude de la negocieri pe producătorul rus de energie.

„Inter RAO EES a negociat un contract cu operatorii de energie electrică din Republica Moldova. Contractul nu a fost semnat. Această acţiune, care se numeşte tender, de fapt nu a avut loc în realitate, deoarece a fost organizat cu grave încălcări", a declarat Serghei Obolonik potrivit relatărilor presei din stânga Nistrului.

Mai mult decât atât, Obolonik, afirma că aceste încălcări au fost comise de către partea moldovenească în mod deliberat pentru a scoate din cursă Centrala Termoelectrica Moldovenească de la Cuciurgan (MOLDGRES), care face parte din grupul Inter RAO EES. Totodată, Serghei Obolonik a precizat că decizia ar face parte dintr-un şir de măsuri întreprinse de către autorităţile de la Chişinău împreună cu cele din Ucraina pentru a pune presiune pe economia transnistreană, de a elimina investitorul rus din regiune şi pentru a lovi interesele Rusiei.

La 1 aprilie, Ministerul Economiei a anunţat că Societatea pe acţiuni ”Energocom” a semnat cu compania ”DTEK Trading” din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice Republicii Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. Compania ucraineană ar fi avut o ofertă de preţ mai mică ca cea a Centralei de la Dubăsari, care a furnizat energie până în prezent.

Oferta SA ”Energocom” a fost agreată de operatorii reglementaţi de pe piaţa energetică din Republica Moldova datorită preţului mai avantajos oferit – 50,2 USD pentru 1 mwh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri, a propus preţul de 58,5 USD pentru 1 mwh, diminuându-l în cea de-a doua până la 54,4 USD. Având în vedere volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferenţa dintre preţurile finale, propuse de cei doi ofertanţi, urmează să aducă o economie de circa 300 milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor