CNA din Moldova: Percheziţii şi reţineri în toată ţara pentru organizarea de licitaţii dubioase

Primari, şefi de companii şi directori de licee, sunt reţinuţi pentru că ar fi participat la trucarea licitaţiilor publice şi delapidări din finanţările Fondului de eficienţă energetică a R. Moldova.
Ofiţeri CNA
Ofiţeri CNA (cna.md)

Nouăsprezece persoane au fost reţinute marţi pentru 72 de ore de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie din Moldova (CNA) şi procurorii anticorupţie. Printre reţinuţi sunt 3 primari, contabilul unei primării, 5 directori de gimnazii şi un director-adjunct de liceu, dar şi şefii şi angajaţii a 9 companii. Aceştia sunt bănuiţi de organizarea, prin coparticipare, a unor licitaţii dubioase, desfăşurate în cadrul unor proiecte investiţionale, scopul fiind favorizarea unor agenţi economici.

Potrivit informaţiilor deţinute de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, reprezentanţi ai conducerii Fondului de Eficienţă Energetică din Moldova ar fi acţionat în complicitate cu agenţi economici, reprezentanţii unor autorităţi publice locale, consilieri locali şi şefii unor instituţii de învăţământ în vederea organizării unor scheme prin care au fost redirecţionate mijloace financiare, în proporţii deosebit de mari, unor companii promovate de către persoanele implicate în această infracţiune. Este vorba despre achiziţionarea unor lucrări de eficientizare a consumului de energie, termoizolare, reparaţii şi construcţii capitale în valoare de peste 28 000 000 de lei.

“În total, pe faptele descrise au fost iniţiate 12 cauze penale pentru corupere pasivă, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz de putere.Peste 60 de percheziţii au fost efectuate astăzi în scopul fortificării probatoriului, acţiuni de urmărire penală având loc la una din direcţiile Ministerului Economiei, precum şi la Fondul de Eficienţă Energetică (în privinţa persoanelor din cadrul ultimelor două autorităţi, anchetatorii urmează să se expună suplimentar)”, se menţionează într-un comunicat de presă al CNA.

Cei 19 bănuiţi au fost plasaţi în izolatorul CNA şi în unul dintre izolatoarele Poliţiei. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reţinute riscă până la 15 ani de închisoare, cu amenzi şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pentru anumite perioade de timp.

Potrivit anticoruptie.md, fondat în vara anului 2012 pentru a asigura eficientizarea cheltuielilor energetice, prin finanţarea unor proiecte locale de reducere a consumului de energie şi de utilizare a energiei regenerabile, Fondul de Eficienţă Energetică (FEE) a aprobat în ultimii trei ani finanţări în valoare de aproape jumătate de miliard de lei pentru izolarea termică, schimbarea geamurilor şi a uşilor şi pentru instalarea iluminatului public în diferite localităţi ale republicii.

“Cei mai mulţi din aceşti bani au fost oferiţi localităţilor conduse de primari democraţi. FEE se subordonează Ministerului Economiei, condus de exponenţi ai aceluiaşi partid. Politizarea Fondului nu este însă singura problemă, afirmă mai mulţi aleşi locali. O bună parte din companiile autorizate pentru efectuarea auditului energetic, fără de care nu poţi obţine finanţare de la FEE, sunt interconectate sau afiliate unor angajaţi din cadrul Fondului sau din instituţii subordonate Ministerului Economiei.

În cei patru ani de la creare, FEE a aprobat proiecte de finanţare în valoare de 417 milioane de lei. Cea mai mare parte din aceşti bani au fost oferiţi de Uniunea Europeană, care a anunţat că este dispusă să aloce 40 de milioane de euro pentru proiecte de eficienţă energetică implementate în R. Moldova. În cele din urmă, din cauza lipsei capacităţilor de absorbţie a Fondului, doar jumătate din sumă a fost debursată”, se menţionează în sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe