Încă un judecător din Moldova va fi cercetat penal pentru o sentinţă “contrară legii”

CSM din Moldova a dat acordul pentru începerea urmăririi penale a unui magistrat de la Judecătoria Militară. Acesta urmează să fie cercetat pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei sentinţe contrare legii, soldată cu urmări grave.
Justiţie independentă?.. (crjm.org)
Ştefan Sârbu
11.04.2017

Procurorul General, Eduard Harunjen, anunţă că a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru începerea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unui judecător de la Judecătoria Militară pentru că ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă o sentinţă contrară legii, soldată cu urmări grave şi ar fi comis infracţiunea prevăzută de articolul 307 alineatul 2 Cod penal al R. Moldova.

Potrivit comunicatului de presă al Procuraturii Generale, în toamna anului 2016, examinând o procedură de revizuire a procesului penal în privinţa unei persoane, condamnate în anul 2000 pentru atitudine neglijentă faţă de serviciu şi pentru care fusese anterior amnistiat, magistratul de la Judecătoria militară Serghei Ciobanu a dispus, în mod eronat, încetarea procesului penal.

Notabil este faptul că revizuirea hotărârii de încetare a procesului penal a avut loc contrar limitelor legale ale termenelor de prescripţie a incriminării, care expirase încă acum 9 ani. În consecinţă, potrivit sentinţei de încetare a procesului penal, persoana dată ar putea fi exonerată de plata despăgubirilor, încasate conform hotărârii judecătoreşti civile şi care a fost executată parţial.

Odată cu eliberarea acordului de către CSM, Procurorul General urmează să pornească urmărirea penală a judecătorului şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Potrivit lui Eduard Harunjen, în paralel, în conformitate cu prevederile procesual-penale, Procuratura Generală examinează şi acţiunile pretins ilegale ale procurorilor care au iniţiat procedura de revizuire şi au participat la judecarea acesteia în instanţa de judecată.

Menţionăm că potrivit zdg.md, în septembrie 2016, Judecătoria Militară a revizuit o sentinţă pe numele unui colonel, emisă acum 16 ani, şi a hotărât încetarea procesului penal în privinţa acestuia. Cererea în judecată a fost depusă de procurori militari, colegi cu fiul colonelului, fost procuror militar, actualmente procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor