Traian Băsescu solicită anularea amenzii pentru discriminare

Curtea de Apel Bucureşti judecă vineri primul termen al contestaţiei prin care preşedintele Traian Băsescu solicită anularea amenzii pe care a primit-o de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a afirmat că mulţi romi nomazi, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
06.06.2014

Curtea de Apel Bucureşti judecă vineri primul termen al contestaţiei prin care preşedintele Traian Băsescu solicită anularea amenzii pe care a primit-o de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a afirmat că mulţi romi nomazi, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

Contestaţia preşedintelui a fost depusă în instanţă pe 28 martie iar primul termen a fost stabilit pe 6 iunie.

În cererea sa de anulare a amenzii aplicate de CNCD, depusă la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) Traian Băsescu a afirmat că răspunderea pentru respectivă declaraţie s-a prescris, căci, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor "aplicarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei", ori declaraţia sa despre romi a fost făcută în noiembrie 2010 iar CNCD l-a amendat la mai bine de trei ani după data săvârşirii faptei.

Preşedintele Băsescu a mai reclamat faptul că CNCD a aplicat o sancţiune contravenţională fără a ţine seama de imunitatea sa ca preşedinte în emiterea de declaraţii politice. Declaraţia sa despre romi a fost făcută, reaminteşte Băsescu, în timpul unei vizite oficiale şi a fost enunţată după ce i s-a cerut "să rezume abordarea Statului Român faţă de subiectul integrării comunităţii rome"

Declaraţia sancţionată de CNDC a fost făcută pe 3 noiembrie 2010, la Ljubljana, unde şeful statului a afirmat că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, adăugând că mulţi dintre ei, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

"Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a declarat preşedintele Băsescu, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

Vorbind despre problema integrării rromilor nomazi, Traian Băsescu a mai declarat că una dintre problemele majore ce trebuiesc rezolvate este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia "trăiesc din ce fură".

"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a declarat preşedintele.

La mai bine de trei ani după respectivele declaraţii, CNCD l-a amendat pe preşedintele Traian Băsescu pentru declaraţiile sale referitoare la romii nomazi, motivând că acestea reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă. În consecinţă preşedintele a primit o amendă de 600 de lei. CNCD afirma atunci că amenda a fost dată ţinându-se cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu "nu se află la prima faptă de discriminare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor