Comisia Europeană critică dur strategia Guvernului Ponta pentru absorbţia fondurilor europene

Comisia Europeană critică strategia Guvernului Ponta pentru absorbţia fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020. Conform noilor observaţii transmise de serviciile executivului comunitar Ministerului Fondurilor Europene, intrate în posesia hotnews.ro, oficialii de la Bruxelles atrag atenţia asupra faptului că Guvernul român este deficitar în combaterea fraudelor în domeniul achiziţiilor publice, că nu a finalizat strategiile sectoriale iar alocările fondurilor bugetare sunt "dezechilibrate."
Comisia Europeană. (Getty Images)
Loredana Diacu
05.06.2014

Comisia Europeană critică strategia Guvernului Ponta pentru absorbţia fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020. Conform noilor observaţii transmise de serviciile executivului comunitar Ministerului Fondurilor Europene, intrate în posesia Hotnews.ro, oficialii de la Bruxelles atrag atenţia asupra faptului că Guvernul român este deficitar în combaterea fraudelor în domeniul achiziţiilor publice, că nu a finalizat strategiile sectoriale iar alocările fondurilor bugetare sunt "dezechilibrate."

Astfel, experţii europeni remarcă faptul că alocările pentru mediu au fost reduse în comparaţie cu proiectul iniţial de Acord de parteneriat transmis de Guvern anul trecut, ceea ce a slăbit şi mai mult capacitatea României de a implementa infrastructura cerută de acquis-ul comunitar*.

CE mai atrage atenţia că există discrepanţe mari şi între bugetul propus pentru cercetare-dezvoltare, în comparaţie "cu provocările şi obligaţiile corespunzătoare ale operatorilor economici şi cu promovarea infrastructurilor locale şi regionale, care contribuie mai puţin direct la obiectivele Strategiei Europa 2020 sau la recomandările specifice de ţară."

Mai mult, Guvernul Ponta şi-a făcut o practică din a invoca strategii sectoriale pe care nu le-a terminat, explică CE, arătând că "a te baza pe strategii care sunt încă în curs de elaborare ridică riscuri".

CE mai remarcă faptul că Guvnerul propune un număr mare de priorităţi de finanţare venind cu o abordare difuză ce comportă riscul de a devia "de la o utilizare orientată spre performanţă a fondurilor şi de a reduce eficienţa operaţiunilor pentru sectoarele respective, teritorii sau grupuri sociale".

Cele mai dure critici adresate de CE Guvernul României sunt în legătură cu neîndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante referitoare la măsurile pentru combaterea şi prevenirea fraudei în achiziţiile publice, precum şi pentru strategiile sectoriale încă neterminate. "Guvernul nu a îndeplinit condiţionalităţile ex-ante, pentru că numeroasele "evaluari sau strategii sunt in curs de pregatire", remarcă CE.

Experţii europeni reclamă îndeosebi că România are "prevederi legale care încălcă" directiva europeană în domeniu şi "subminează în continuare eficienţa sistemului de achiziţii publice".

"Transparenţa procedurilor de achiziţii publice este pusă în pericol de o lipsă de coerentă şi consecvenţă a avizelor emise de diverse instituţii. Mecanisme pentru detectarea şi prevenirea conflictelor de interese trebuie implementate eficient, indiferent de sursa de finanţare", avertizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană face observaţii şi asupra altor strategii care trebuia realizate şi aprobate de Guvern, pe anumite proiecte concrete.

Astfel, oficialii UE cer clarificări în privinţa suspendării subvenţiilor destinate producătorilor de energie regenerabilă prin certificatele verzi, precum şi în ceea ce priveşte "scutirea marilor consumatori industriali de la obligaţia de a achiziţiona certificate verzi pentru o anumită parte a consumului lor de energie electrică", observaţie pe care preşedintele Băsescu o anticipase atunci când Victor Ponta a declanşat scandalul mediatic al certificatelor verzi,.

De asemenea, CE mai reclamă "calitatea slabă a informaţiilor furnizate de autorităţile române" în sectorul managementului deşeurilor, reclamând lipsa unor "instrumente economice eficiente, şi anume amânarea aplicării impozitului asupra depozitelor de deşeuri şi a lipsei unei transparente şi eficiente responsabilităţi extinse a producătorului, ori a unui sistem echivalent care să acopere costurile operaţionale ale colectării selective şi reciclării principalelor fluxuri de deşeuri". Reamintim că recent, executivul a încercat să adopte un proiect de lege prin care colectarea deşeurilor reciclabile urma să devină monopol al "companiilor de partid", respectiv marile firme ce au contracte cu municipalităţile. Legea a fost trimisă înapoi parlamentului, de Traian Băsescu, spre examinare.

Guvernul n-a finalizat nici condiţionalităţile legate de finalizarea Agendei Naţionale Digitale, nici pe cele ce ţin de Strategia de îmbătrânire activă, "care este încă în curs de pregătire" şi nici criteriile legate de inserţia tinerilor pe piaţa muncii.

De asemenea, Guvernul nu a finalizat nici strategia pentru combaterea discriminării de gen şi a persoanelor cu dizabilităţi şi nici pe cea privind acordarea ajutorului de stat într-un climat concurenţial.

Oficialii de la Bruxelles mai remarcă faptul că finanţări din fonduri comunitare 2014-2020 pentru activităţile sportive au fost încadrate greşit de către ministrul Eugen Teodorovici în cadrul Acordului de parteneriat propus de România şi au cerut asigurări că intervenţia lui Liviu Dragnea în fondurile agriculturii nu va crea probleme.

Experţii CE au remarcat că, în schema instituţională pentru absorbţia fondurilor europene 2014-2020, Guvernul a introdus şi Ministerul Dezvoltării Regionale în gestionarea unor fonduri europene de la Ministerul Agriculturii. Astfel, Ministerul Agriculturii va gestiona în continuare cele 8 miliarde de euro din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin Autoritatea de Management, însă în gestiunea unei părţi din aceşti bani va interveni, ca organism intermediar, şi Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, responsabilul de campanie electorală PSD. Schema, care dă puteri sporite lui Dragnea şi autorităţilor locale (şi implicit aşa-numiţilor "baroni locali"), a ridicat rezerve la Bruxelles, informează hotnews.

În final, Comisia remarcă un progres al variantei oficiale de Acord de parteneriat în comparaţie cu proiectul transmis la Bruxelles anul trecut, care, pe alocuri era doar un copy-paste al cerinţelor formulate de CE.

*Termenul acquis comunitar desemnează totalitatea drepturilor şi a obligaţiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene. Incluzând, pe lângă tratate, şi actele adoptate de către instituţiile UE, acquis-ul comunitar este în continuă evoluţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor