Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a decis ca nedifuzarea unui interviu cu Traian Băsescu nu constituie un act de cenzură

Televiziunea Română.
Televiziunea Română. (Epoch Times România)

Membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR au decis, în unanimitate, că nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu Traian Băsescu realizat de jurnalista Brînduşa Armanca de la TVR Timişoara, nu poate fi interpretată drept un act de cenzură.

După ce a deliberat timp de trei zile, în şedinţele din 19, 20 şi 21 mai, subiectul nedifuzării pe TVR 3 a interviului cu şeful statului, realizat de Brînduşa Armanca pe 11 mai şi difuzat pe TVR Timişoara pe 13 mai, de la ora 22.00, Comisia a decis că nedifuzarea interviului nu este un act de cenzură însă a remarcat numeroase contradicţii între declaraţiile celor audiaţi în acest caz, lipsă de asumare şi responsabilitate în unele cazuri, şi a cerut ca, pe viitor, "orice comunicare semnificativă în procesele editoriale să se facă în scris, cu rigoare şi claritate."

Audierile au avut loc ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi a Sindicatului Lucrătorilor din Audiovizual TV-R SIND, prin care se cerea analizarea afirmaţiilor Brînduşei Armanca, potrivit căreia interviul cu Traian Băsescu realizat de aceasta ar fi fost oprit fără explicaţii de la difuzarea pe TVR 3, aşa cum ar fi fost programat după obţinerea prealabilă a tuturor aprobărilor necesare, informează tvr.ro.

Comisia de Etică i-a audiat în acest caz pe Brînduşa Armanca, jurnalist senior TVR Timişoara, Răzvan Bucuroiu, director TVR 3, Bianca Constantinescu, producător TVR 3, Florin Mihoc, producător executiv Ştiri - Sport/Programe TVR Timişoara.

Membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj au ajuns, în unanimitate (Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Horia Gruşcă - preşedinte al comisiei, Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Bogdan Tomulică şi Ruxandra Ţuchel), la concluzia că "nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu preşedintele Traian Băsescu nu poate fi interpreată drept un act de cenzură", în condiţiile în care Brînduşa Armanca, jurnalist senior la TVR Timişoara, "a beneficiat de sprijinul şefilor săi ierarhici în realizarea şi difuzarea emisiunii, fără niciun fel de imixtiune editorială sau presiune de altă natură".

Comisia de Etică a mai scos în evidenţă faptul că "producătorul executiv Florin Mihoc şi-a însuşit fără echivoc şi bună credinţă sugestia jurnalistei şi a propus ca materialul să fie difuzat şi pe canalului TVR 3, pledând insistent pentru acest lucru".

Cu toate acestea, Comisia de Etică a precizat că "hotărârea conducerii TVR 3 de a nu difuza emisiunea reprezintă o decizie editorială neargumentată, asumată ezitant şi comunicată confuz şi cu întârziere".

"Toate aceste deficienţe, asociate cu proeminenţa publică a persoanei intervievate, explică în mare măsură apariţia speculaţiilor şi a suspiciunilor privind o posibilă motivaţie politică a deciziei", mai precizează Comisia de Etică, speculaţii alimentate şi de faptul că, în ajunul zilei programate pentru difuzare, directorul TVR 3, Răzvan Bucuroiu, a trimis caseta cu înregistrarea interviului, pentru vizionare, directorului general interimar, Stelian Tănase, numit şi susţinut în funcţie de PSD.

Jurnalista Brînduşa Armanca a semnalat, în urmă cu trei săptămâni, pe contul de Facebook, că Televiziunea Publică a refuzat să difuzeze un interviu pe care i l-a luat lui Traian Băsescu. Hotărârea de a nu difuza interviul i-a fost comunicată jurnalistei abrupt şi fără nicio explicaţie.

"Dragi prieteni, asistaţi la un act de cenzură: cu 40 de minute înainte de difuzarea interviului cu Traian Băsescu, am fost sunată pentru a mi se aduce la cunoştinţă că TVR 3 nu îl va transmite. De la un anume Bucuroiu citire. Fără explicaţii. L-am contactat pe Stelian Tănase. A promis că se va interesa. Nimic nu motivează acest act", a scris jurnalista, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la un interviu cu preşedintele Băsescu ce urma să fie difuzat marţi, 13 mai, de la orele 22 pe TVR 3 şi TVR Timişoara, însă a fost scos de pe post, fără niciun preambul.