Tragedia din Apuseni, între "posibile" investigaţii şi derizoriul unor non-repercusiuni

(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, joi, înainte de şedinţa CSM, că "ia în calcul" anchetarea modului în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, informează Mediafax. Opinia publică va fi cu siguranţă informată dacă se va lua vreo hotărâre în acest sens:

"Dosarul se instrumentează de colegii noştri de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia. Ancheta de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia vizează accidentul aviatic. (...) În momentul în care vom lua o hotărâre în acest sens, cu siguranţă opinia publică va fi informată", a spus Tiberiu Niţu, înainte de şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Între timp, trupul neînsufleţit al pilotului Adrian Iovan a fost depus la Capela Bisericii Sfântul Ilie - Rahova iar trupul neînsufleţit al studentei Aurelia Ion, avansată post mortem la gradul de locotenent va fi pus astăzi în mormânt, la Cimitirului Ghencea Militar.

Reamintim că 2 oameni au murit iar cinci s-au încălzit la un foc făcut din halate medicale şi papuci, stropite cu aftershave, în timp ce autorităţile, în ciuda softurilor "performante" din dotare nu au reuşit, preţ de şase ore, să dea de ei. Supravieţuitorii accidentului aviatic au fost găsiţi de pădurari şi săteni ce locuiau în zonă, după ce acţiunile autorităţilor s-au dovedit un eşec.

"Premierul Ponta va tăia în carne vie, în funcţie de rezultatul investigaţiei", declara marţi Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova.

"Problema mare în Munţii Apuseni a fost de localizare", mai declara Şova, ignorând?! cu desăvârşire faptul că şi softul pentru localizarea epavelor aviatice a fost furnizat în 2009 de o firmă în care este acţionar Sebastian Ghiţă, deputat PSD şi bun prieten cu premierul român.

Tăiatul în carne vie s-a rezumat la demiterea secretarului de stat Cătălin Chiper, cel care are în subordine Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe. Ion Burlui, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Aleodor Frâncu, director general ROMATSA, au demisionat.

Carnea ministrului de Interne Radu Stroe şi a Ministrului Transporturilor Ramona Mănescu a rămas completamente neatinsă de Premier. Cei doi sunt tot la Guvern, niciunul dintre ei nu şi-a dat demisia şi nici n-a fost demis, deşi instituţiilor pe care le au în subordine, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Romatsa, instituţia responsabilă de căutări, le-a luat 6 ore să îi găsească pe supravieţuitorii accidentul aviatic din Apuseni.

Raportul Guvernului, după care Ponta "urma sa taie în carne vie" a identificat un singur vinovat: ROMATSA, instituţie în subordinea Ramonei Mănescu: "ROMATSA Bucureşti NU a manifestat un rol activ în conformitate cu competenţele prevăzute de lege, NU a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute şi NU a declanşat operaţiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008."

În rest, nimeni nu este de vină, nici STS, nici furnizorii softurilor care nu şi-au făcut treaba, nici cei ce le-au achiziţionat şi, cu atât mai puţin, miniştrii de resort.

Radu Stroe, cel care NU a organizat o celulă de criza a declarat doar că îi pare rău că tragedia s-a întâmplat în timpul mandatului său.

Ramona Mănescu nu a declarat nimic.