Toţi şefii Loteriei din ultimii 11 ani vor fi audiaţi în dosarul fraudei pentru jocuri de noroc fără licenţă

Toţi şefii Loteriei Române din perioada 2004-2015, angajaţi şi foşti angajaţi din Ministerul Finanţelor vor fi audiaţi în dosarul privind desfăşurarea fără licenţă a jocurilor de noroc de tip slot-machine.
Sediul unei caserii a Loteriei Romane. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Loredana Diacu
10.04.2015

Toţi şefii Loteriei Române din perioada 2004-2015, angajaţi şi foşti angajaţi din Ministerul Finanţelor vor fi audiaţi în dosarul privind desfăşurarea fără licenţă a jocurilor de noroc de tip slot-machine, relatează postul B1 TV.

Procurorii au pus sechestru pe cele peste 6.200 de aparate, mai anunţă sursa citată.

Amintim că, potrivit Rise Project, în urmă cu două zile conturile Loteriei au fost blocate de procurori pentru venituri din jocuri de noroc fără licenţă. Loteria este anchetată penal pentru un presupus prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, după ce a făcut afaceri cu firme conectate la un fost ofiţer STASI şi cu George Copos.

În acelaşi dosar mai sunt urmărite penal trei companii private cu acţionariat grecesc: Lotrom, Intracom şi Intralot. Procurorii au calculat până acum un prejudiciu provizoriu de peste 100 de milioane de euro, Loteria fiind suspectată că a făcut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “păcănele”, pe care le-a înregistrată drept joc de tip "video-loterie", joc taxat diferit.

Potrivit Rise Project, Loteria Română a luat 6.263 de aparate electronice de la Lotrom, contract finanţat de celelalte două companii din grupul grec. Banii urmau să fie returnaţi din încasări. Potrivit acordului comercial încheiat, aparatele au fost însă înregistrate pentru un alt joc de noroc -“video-loterie” -, joc care este taxat diferit. Problemele sunt chiar mai vechi, arată sursa citată, precizând că Loteria ar fi trebuit să plătească taxe speciale pentru “păcănele” încă din 2006.

Anchetatorii urmează să recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie şi de la cele trei companii private pentru veniturile încasate ilegal după 2009, când o ordonanţă de urgenţă a schimbat regulile pe piaţa jocurilor de noroc. Pentru recuperarea banilor, procurorii au cerut blocarea conturilor tuturor companiilor implicate, dar şi alte măsuri asiguratorii.

”Chiar de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, exista obligaţia Loteriei de a solicita autorizarea anuală a fiecărui aparat în parte (8.000 de lei/an) şi licenţierea jocului de noroc (25.000 de lei/an)”, susţin procurorii.

Potrivit B1 TV, ancheta a fost începută de poliţiştii antifraudă în 2010 şi preluată în acest an de procurorii de la Curtea de Apel Bucureşti. Afacerea cu “păcănele” s-ar fi bazat pe un contract secret, încheiat, în 2003, între Loterie şi cele trei firme private.

Fostul şef al Loteriei Române, Liliana Mincă, actualmente deputat, a declarat vineri că documentul care a făcut obiectul audierilor a fost semnat de Nicolae Cristea, precizând că în timpul mandatului său a fost desecretizat acel contract: "Acest contract a fost semnat de Nicolae Cristea. Contractul a făcut obiectul audierilor statului. S-a discutat în organul colectivului de conducere şi s-a convenit la momentul respectiv să renegociem anumite clauze contractuale. Pe mandatul meu am desecretizat acel contract. Întreg raportul a fost trimis la DNA. Se discuta la momentul respectiv despre taxa de licenţiere. Ştiţi foarte bine că evaziune fiscală se face la greu în domeniul jocurilor de noroc”, a declarat Liliana Mincă, fost şef Loteria Română.

Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor