Loteria Română anchetată pentru fraudă. Printre beneficiari, George Copos şi un fost ofiţer STASI

Loteria Română
Loteria Română (Facebook)

Conturile Loteriei au fost blocate de procurori pentru venituri din jocuri de noroc fără licenţă, relevă o investigaţie Rise Project. Loteria este anchetată penal pentru un presupus prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, după ce a făcut afaceri cu firme conectate la un fost ofiţer STASI şi cu George Copos.

În acelaşi dosar mai sunt urmărite penal trei companii private cu acţionariat grecesc: Lotrom, Intracom şi Intralot. Procurorii au calculat până acum un prejudiciu provizoriu de peste 100 de milioane de euro, Loteria fiind suspectată că a făcut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “păcănele”, pe care le-a înregistrată drept joc de tip "video-loterie", joc taxat diferit.

Anchetatorii urmau să recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie şi de la cele trei companii private pentru veniturile încasate ilegal după 2009, când o ordonanţă de urgenţă a schimbat regulile pe piaţa jocurilor de noroc. Pentru recuperarea banilor, procurorii au cerut blocarea conturilor tuturor companiilor implicate, dar şi alte măsuri asiguratorii.

Potrivit Rise Project, Loteria Română a luat 6.263 de aparate electronice de la Lotrom, contract finanţat de celelalte două companii din grupul grec. Banii urmau să fie returnaţi din încasări. Potrivit acordului comercial încheiat, aparatele au fost însă înregistrate pentru un alt joc de noroc -“video-loterie” -, joc care este taxat diferit. Problemele sunt chiar mai vechi, arată sursa citată, precizând că Loteria ar fi trebuit să plătească taxe speciale pentru “păcănele” încă din 2006.

Procurorii acuză faptul că, sub clauzele secrete, Loteria a făcut afaceri cu alte jocuri de noroc decât cele pentru care avea licenţă, de aici provenind încasările suplimentare şi prejudiciul provocat bugetului de stat.

Compania Lotrom a fost înfiinţată în anul 2000 de două companii conectate la un miliardar grec, Kokkalis Sokratis, fost ofiţer STASI – fosta poliţie secretă din Germania de Est. Mai apoi în afacere au intrat şi companii offshore legate de George Copos, care a fost eliberat marţi din închisoare după ce a fost condamnat anul trecut pentru o altă afacere penală cu Loteria Română.

În 2001, în Lotrom a intrat şi Switel Corporation, o firmă din Lichtenstein conectată la George Copos. Firma din Lichtenstein a înregistrat marca “Ana Group”, deţinută de Copos. Compania figurează şi în rechizitoriul din “Dosarul Transferurilor”, în care George Copos a fost condamnat anul trecut, alături de alte nume importante din fotbalul românesc.

Articolul integral poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne