Rareş Bogdan: Loteria Română, un buboi cu puroi care se va sparge în capul lui Ghiţă

Rareş Bogdan
Rareş Bogdan (facebook.com)

Guverne peste Guverne, miniştri peste miniştri au stat conectaţi la banii de la Loteria Română, companie care, în România, "a ajuns pe mâna unor şmecheri ai diferitelor Guverne şi este o vacă de muls numai bună pentru partidele politice", a declarat miercuri jurnalistul Rareş Bogdan, adăugând că în timpul guvernării Ponta, pe afacerile de la loterie a pus mâna deputatul (fost PSD) Sebastian Ghiţă, prin interpuşi.

În cadrul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV, jurnalistul a reamintit că în emisiunile sale a atras atenţia de multe ori cu privire la jaful perpetuu de la Loteria Română, companie care face acum obiectul unei anchete pentru fraudă.

"Această problemă pe care, astăzi, procurorii o investighează a fost semnalată de un raport al Curţii de Conturi, în urmă cu trei ani de zile", raport care nu a fost luat în considerare, şi, totodată, în urma unui control al ANAF-ului, în urmă cu patru ani de zile, la Loteria Română, a arătat Rareş Bogdan.

"Am realizat peste 20 de ediţii Jocuri de Putere în care am atras atenţia cu privire la jaful perpetuu de la Loteria Română, pentru că acolo a fost una dintre marile puşculiţe cu bani ale guvernărilor, începând din '96 încoace, prin semnarea a două contracte păguboase pentru statul român, cu societatea Intralot. Apoi, a unui al treilea contract cu societatea Novomatic, în urmă cu un an şi jumătate. Este doar un vârf al iceberg-ului care se poate topi şi care poate arăta cum Guverne peste Guverne, miniştri peste miniştri au stat conectaţi la banii de la Loteria Română. Această problemă pe care, astăzi, procurorii o investighează a fost semnalată de un raport al Curţii de Conturi, în urmă cu trei ani de zile. Din păcate, nimeni nu a luat în considerare acel raport. Sunt multe rapoarte ale Curţii de Conturi care arată cum instituţii sau companii ale statului au fost devalizate de către cei care le-au condus. De asemenea, a fost un celebru control al ANAF-ului, în urmă cu patru ani de zile, la Loteria Română, care a semnalat aceste încadrări voit greşite şi lipsa unor licenţe pentru aparatele, din cadrul Loteriei. Noi am mai atras atenţia la Jocuri de Putere, alături de colegii mei, am făcut nenumărate emisiuni legate de modul în care s-a semnat noul contract cu Loteria Română, în care Loteria Română e, în continuare, jefuită, în care Loteria Română şi cei care au preluat Novomatic, managementul acolo, nu plătesc statului român sumele pe care s-a obligat să le plătească, de minimum 75 milioane de euro pe an", a declarat Rareş Bogdan.

Rareş Bogdan a mai subliniat faptul că în timp ce, în Ungaria, loteria dă statului între 180 de milioane de euro şi 220 de milioane de euro, pe an, în România, Loteria varsă la buget undeva între 6 şi 20 de milioane de euro pe an şi, mai mult, parte din aceşti bani sunt furaţi. Dacă în alte ţări loteria finanţează cultura, evenimentele culturale şi sportive, în România, această companie a ajuns pe mâna "unor şmecheri ai diferitelor Guverne", care au tranformat-o într-o "vacă de muls numai bună pentru partidele politice.", a mai declarat realizatorul TV:

De-a lungul timpului, Loteria Română a alimentat conturile diferitelor partide, pentru că existau personaje care se ocupau de loterie, a mai explicat Bogdan, adăugând că, în timpul guvernării Ponta, afacerile de la Loterie au fost controlate de Sebastian Ghiţă:

"În cazul guvernării Ponta, Loteria Română a fost una dintre companiile care a fost sub controversa a doi oameni, sub atenţia a doi oameni: Liviu Dragnea împreună cu Remus Truică, Eugen Bejenariu, respectiv Sebastian Ghiţă, Victor Ponta. În cele din urmă, a câştigat echipa Sebastian Ghiţă. L-a impus pe Mişu Manolache, manager la Loteria Română, şi, de acolo, a început scurgerea de bani şi au început licitaţiile cu dedicaţie (...) E un buboi cu puroi care se va sparge exact în capul lui Sebastian Ghiţă, care a pus mâna, prin interpuşi, pe afacerile de la Loteria Română, în urmă cu doi ani şi jumătate", a declarat Rareş Bogdan.

Amintim că în cursul zilei de miercuri site-ul de investigaţii Rise Project a informat că procurorii au blocat conturile Loteriei. Loteria este anchetată penal pentru un presupus prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, după ce a făcut afaceri cu firme conectate la un fost ofiţer STASI şi cu George Copos, scria Rise Project.

Procurorii au calculat până acum un prejudiciu provizoriu de peste 100 de milioane de euro, Loteria fiind suspectată că a făcut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “păcănele”, pe care le-a înregistrată drept joc de tip "video-loterie", joc taxat diferit.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi citi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne