Ploaie de adiţionale între Loteria Română şi Intralot. "Este o situaţie mult mai bună", asigură Ioana Petrescu

Ioana Petrescu
Ioana Petrescu (Eugen Horoiu / Epoch Times)

Loteria Română le plăteşte lunar grecilor de la Intralot între 3 şi 4 milioane de lei doar pentru întreţinerea sistemului loteristic. Sumele ajung la firma greacă în baza unor acte adiţionale la un contract expirat anul trecut şi intrat în atenţia DNA, informează Hotnews.

Potrivit sursei citate, contractul dintre Loterie şi firma greacă Intralot a fost considerat timp de mulţi ani păgubos pentru partea română. De altfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au demarat un control asupra contractelor de achiziţii publice încheiate de Loteria Română, existând suspiciunea că unele au fost încheiate în defavoarea statului.

Contractul de credit furnizor între greci şi Loterie s-a derulat în perioada 2003-2013 şi în baza lui, timp de zece ani, Intralot a oferit sistemul loteristic şi serviciile aferente, primind în schimb între 7,5% şi 8,5% din încasările totale de la jocurile loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus. În primii ani a primit 8,5% din încasări, apoi în urma unor renegocieri din 2010 s-a ajuns la 7,5%.

La sfârşitul contractului, sistemul, odată achitat integral, a intrat în posesia Loteriei Române care putea fie să înceapă să opereze singură, fie să încheie un contract pentru un nou sistem, în condiţii mult mai avantajoase (procentele plătite grecilor fiind foarte mari), în urma unui proces transparent de selecţie a unui investitor.

Loteria Română a ales însă varianta 3, şi anume a încheiat acte adiţionale, din trei în trei luni, la acel păgubosul contract cu Intralot, în condiţii discutabile din punct de vedere al legalităţii. Practic, potrivit Hotnews, Loteria continuă să plătească Intralot ca şi cum sistemul loteristic nu ar fi fost deja achitat. Sumele se ridică lunar la 3-4 milioane de lei, în funcţie de încasări, doar pentru mentenanţă.

Interesant este că, în poziţiile sale publice, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, susţine că "ceea ce se negociază acum sunt termeni mult, mult mai avantajoşi decât în vechiul contract". Invitată la Digi24, Ioana Petrescu a declarat că motivul pentru care la fiecare trei luni se mai încheie un act adiţional este că Loteria nu ar fi fost în stare să opereze singură şi a dat asigurări că situaţia este mult mai bună.

"Este o situaţie mult mai bună", a dat asigurări ministrul. Întrebată dacă a fost chemată la DNA pentru a da explicaţii, Ioana Petrescu a răspuns: "Nu şi nu văd de ce ar trebui să fiu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne