Toţi se reînarmează, mai puţin europenii

Tatiana Chiriac
25.02.2012

Rusia se reînarmează rapid. China şi-ar putea dubla bugetul militar până în 2015. SUA intenţionează să rămână principala putere militară a planetei. Un singur continent se dezarmează, ca şi cum ar fi alungat războiul dincolo de orizontul său: Europa. Are vreo importanţă?

Să începem cu veştile recente, acelea privind afirmaţiile uimitoare făcute de Vladimir Putin la începutul săptămânii. La câteva zile de la alegerile prezidenţiale din 4 martie, pe care Putin nu concepe să le piardă, acesta a anunţat cel mai vast program militar rus de după sfârşitul Războiului Rece. Una din priorităţile sale va fi modernizarea şi transformarea completă a aparatului militar al ţării, scrie Putin în cotidianul Rossiyskaya Gazeta. Inamicul principal este identificat: Vestul, relatează Rador.

Cea mai mare ameninţare la adresa Rusiei, cea care ar putea face ca arsenalul său de rachete să-şi piardă relevanţa, este scutul american antirachetă, continuă primul ministru. Acest sistem de apărare împotriva rachetelor, la care Moscova a fost invitată de Washington să participe, ar trebui să apere Europa. Însă Vladimir Putin nu îl vede aşa. "Trebuie să răspundem eforturilor SUA şi NATO în domeniul apărării antirachetă", insistă Putin. Nici vorbă de a accepta oferta de colaborare a SUA: "Nu putem fi prea patrioţi în această privinţă", spune fostul preşedinte. Răspunsul Rusiei va fi "să determine eşecul proiectului american, inclusiv al componentei sale europene" relatează money.ro.

Al doilea efort militar important la nivel planetar este cel al Chinei. Până în 2015, bugetul militar al acestei ţări ar trebui să se dubleze, după cum au estimat în această săptămână experţii de la Jane's Defence. Acest buget va atinge în acel moment 238 miliarde de dolari (180 miliarde de euro), ceea ce va însemna ca timp de 20 de ani cheltuielile militare ale Chinei vor fi crescut cu ritmuri de două cifre. Cine este duşmanul? Şi de data asta, SUA.

Însă analiştii care se ocupă de politica de apărare a Chinei afirmă că Beijingul nu are nicio intenţie de a egala puterea militară americană. Primul obiectiv strategic al Chinei este să-şi protejeze zonele maritime şi cei 1800 de km de coasta - de la Marea Galbenă în nord, la Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor