Reacţia Tiraspolului: Procurarea avioanelor şi elicopterelor de către Ministerul Apărării este pentru a controla cerul cu aeronavele NATO
Securitatea transnistreană califică planurile Ministerului Apărării de a procura opt avioane şi opt elicoptere pentru apărarea frontierei de stat drept "o intenţie de a controla cerul cu ajutorul aeronavelor NATO". Declaraţia a fost făcută de şeful serviciului de securitate de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, potrivit Nezavisimaia Gazeta.ru. Parlamentul a adoptat, vineri, în prima lectură proiectul de lege cu privire la modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al Republicii Moldova
"Intenţia Chişinăului de a monitoriza cerul cu ajutorul elicopterelor şi avioanelor NATO este o strategie pentru a elimina Rusia din regiune, precum şi o încercare de a influenţa Tiraspolul, în cadrul dialogului privind reglementarea conflictului transnistrean", a declarat Vladislav Finaghin.
Şeful serviciului de securitate din Transnistria leagă intenţiile Ministerului Apărării mai mult cu Rusia decât cu regiunea transnistreană. "Acest lucru este, desigur, o presiune asupra forţelor pacificatoare ale Rusiei. Noi putem rezista la forţele pe care în prezent le are Republica Moldova, avem o apărare eficientă, dar atunci când aceasta va cumpăra arme noi, cerul nostru va fi complet controlat de Forţele Armate ale Republicii Moldova. Rusia are în Transnistria cu ce rezista în faţa moldovenilor în cer, dar va fi oare luată o asemenea decizie?", se întreabă Finaghin.
El a menţionat, de asemenea, că "Republica Moldova nu are bani pentru a cumpăra avioane şi elicoptere", dar a sugerat că, "Chişinăul a primit deja promisiuni de sprijin financiar din partea statelor membre ale NATO, inclusiv România".
Amintim: săptămâna trecută parlamentul RM a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al Republicii Moldova.
Proiectul prevede procurarea, până în 2015, a opt avioane şi opt elicoptere destinate apărării frontierei de stat. Costurile sunt estimate la 240 de milioane de dolari, bani ce urmează a fi alocaţi din Bugetul de Stat.
Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, elicopterele de transport, pe care în prezent le au în dotare Forţele Armate, nu pot fi utilizate pentru interceptarea navelor, iar MIG-urile nu sunt funcţionale.
“Necesitatea elaborării proiectului este condiţionată de revizuirea legii cu privire la frontiera de stat. Noul proiect de lege din noiembrie 2011 prevede efectuarea pazei frontierei de stat, forţele aeriene aplică armele şi tehnica asupra aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al R. Moldova în modul stabilit de lege", a declarat Marinuţa.
"Prezentul proiect de lege este orientat spre asigurarea securităţii aeriene prin stabilirea competenţelor autorităţilor, situaţiilor când aeronavele utilizează neautorizat spaţiul aerian al R. Moldova şi stabilirea drepturilor comandantului suprem al Forţelor Armate şi ale factorilor de decizie ai Ministerului Apărării împotriva aeronavelor infractoare”, a precizat ministrul Apărării.
Deputatul Igor Dodon s-a declarat împotriva acestei iniţiative. Acesta afirmă într-o declaraţie de presă că deputaţii din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană "şi-au confirmat în mod repetat incapacitatea de a înţelege nevoile reale ale populaţiei". "În loc să investească în infrastructură socială, în şcoli şi grădiniţe, actualii guvernanţi vor să direcţioneze 247 milioane de euro pentru achiziţionarea unor unităţi aviatice militare", spune sursa.
"Noi, socialiştii, dezaprobăm intenţia autorităţilor, care trezeşte nedumeriri în legătură cu asigurarea neutralităţii Republicii Moldova. De asemenea, înarmarea cu avioane militare poate genera suspiciuni şi în dialogul cu Tiraspolul, având un impact negativ asupra procesului de soluţionare a conflictului transnistrean", se mai spune în comunicat.
Deşi a provocat mai multe discuţii în contradictoriu, proiectul a fost votat, de majoritatea parlamentară, în prima lectură.