Putin 'încalecă valul antiamerican' din Rusia

Revenind la 'logica cetăţii sub asediu', Vladimir Putin pledează pentru o reînarmare fără precedent a Rusiei, constată expertul francez Julien Nocetti, cercetător în cadrul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), într-un comentariu publicat în paginile Le Nouvel Observateur.
Premierul rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.02.2012

Revenind la 'logica cetăţii sub asediu', Vladimir Putin pledează pentru o reînarmare fără precedent a Rusiei, constată expertul francez Julien Nocetti, cercetător în cadrul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), într-un comentariu publicat în paginile Le Nouvel Observateur.

Rusia a fost alungată din Libia, iar poziţiile sale din Siria sunt destul de instabile: ţinând cont de volumul vânzărilor de arme către cele două ţări, acest lucru ar putea avea consecinţe extrem de negative pentru industria militară a Federaţiei Ruse. Din acest motiv, Putin găseşte de cuviinţă să-şi liniştească electoratul dependent de această industrie, electorat care în caz contrar s-ar putea decide să susţină un alt candidat, în special pe liderul comunist Ghennadi Ziuganov, este de părere expertul francez.

Practic, Vladimir Putin a recunoscut că ideea confruntării cu Occidentul rămâne una extrem de populară în Rusia. Există ideea unui complot şi în jurul evenimentelor din Orientul Mijlociu (OM), în primul rând în Iran. În opinia celei mai mari părţi a populaţiei ruse, dar şi a Ministerului de Externe al Rusiei, tot ceea ce se întâmplă astăzi în lume este o consecinţă a uneltirilor puse la cale de Departamentul de Stat al SUA şi a manevrelor israeliene. Putin a conştientizat acest lucru şi 'a încălecat valul antiamerican care se înalţă peste Rusia', explică Nocetti.

În timpul viitoarei preşedinţii a lui Putin, expertul se aşteptată la o înteţire a activităţii Rusiei în spaţiul eurasiatic: în Caucazul de Sud şi în Asia Centrală. Moscova se teme de propagarea 'primăverii arabe', dar şi de întărirea activităţii diplomatice a SUA şi Turciei în aceste teritorii. Nu este exclus ca în aceste regiuni să aibă loc manevre militare, prognozează specialistul.

După cum subliniază Nocetti, Putin nu vorbeşte niciodată 'în mod echilibrat şi diplomatic' despre probleme de securitate, preferând retorica belicoasă. Expertul consideră că ultimele afirmaţii ale premierului Putin sunt adresate nu doar alegătorilor interni, ci întregii comunităţi internaţionale.

Nocetti califică drept paradoxală poziţia Rusiei în Siria. Pe de o parte, Moscova nu are prea mult spaţiu de manevră, iar pe de altă parte sunt sesizabile oscilaţiile Rusiei în această problemă. Evenimentele politice din Siria au luat Moscova prin surprindere şi ea se adaptează cu greu situaţiei. Partea rusă s-a împotmolit în scheme tradiţionale, sovietice, fiindu-i extrem de greu să se mute în 2011-2012.

Expertul francez nu vede soluţii pentru ca Rusia să poată ieşi din acest punct mort. 'Nu-mi imaginez ca politica rusă din OM să se schimbe în mod radical în viitorul apropiat', conchide Julien Nocetti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor